Dacian Cioloş le recomandă celor din agricultură să conlucreze cu cei din domeniul IT

img_4152Cel mai mare institut din Transilvania de cercetare în domeniul horticulturii a fost inaugurat, ieri la Cluj-Napoca în prezenţa primului ministru Dacian Cioloş. Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei a fost edificat prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”, investiţia ridicându-se la 50 de milioane de lei, din care peste opt milioane de lei au trebuit suportate de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. În acest context, primul ministru Dacian Cioloş a afirmat că România nu trebuie să încerce să recupereze decalajul pe care îl are faţă de ţările vecine în domeniul horticulturii, ci să inoveze şi să aibă curajul de a face lucruri pe care alţii nu le-au făcut. El a mai precizat că speră ca investiţia realizată de USAMV să se regăsească cât mai repede în câmp, ‘’în producţia pe care o scoatem în domeniul horticol’’.

“Nu trebuie să ne punem problema cum să recuperăm decalajul, ci cum să trecem într-o nouă etapă. Nu cred că mai trebuie să ne luptăm cu aceleaşi instrumente pentru a recupera acest decalaj, ci trebuie să inovăm, trebuie să găsim noi modalităţi prin care să putem produce folosind toată disponibilitatea tehnologică din momentul de faţă şi să avem chiar curajul să facem lucruri pe care alţii nu le-au făcut. Cred că în felul acesta putem progresa şi noi şi să creăm valoare adăugată, dar în acelaşi timp putem contribui şi la evoluţia în acest domeniu(…) Ceea ce veţi face aici, la fel cum ceea ce se întâmplă şi în alte universităţi de ştiinţe ale vieţii din ţară, ar trebui să contribuie la relansarea cercetării agricole, cercetării agronomice româneşti, la relansarea cercetării în domeniul ştiinţelor vieţii. Avem nevoie, mai ales, pentru ca potenţialul pe care-l avem în domeniul agriculturii, sectorului agroalimentar, să poată fi valorificat, avem nevoie să trecem într-o nouă etapă a dezvoltării agriculturii şi în special a horticulturii.(…) E foarte important, din punctul meu de vedere, ca această investiţie, dincolo de aportul didactic şi educaţional pe care îl aduce, să se regăsească cât mai repede în câmp, în producţia pe care o scoatem în domeniul horticol’’, a afirmat premierul, în faţa specialiştilor de la USAMV şi a invitaţilor la acest eveniment.

Dacian Cioloş le-a recomandat celor de la USAMV Cluj-Napoca să încerce să beneficieze şi de aportul altor industrii, mai ales domeniul IT. “Eu cred că generaţiile viitoare de dezvoltare economică în toate domeniile nu vor putea trece pe lângă aportul domeniului IT. Aveţi la Cluj un potenţial extraordinar în acest domeniu. Vorbim deja de o industrie – industria 4.0, industrii care se bazează pe tehnologii de vârf, pe tehnologia numerică. Sunt convins că şi în agricultură, în sectorul agro-alimentar, în ştiinţele vieţii în general este un sector care poate să revoluţioneze acest domeniu. (…) Ceea ce v-aş îndemna eu este să nu vă gândiţi cum putem recupera decalajul în horticultură, legumicultură, pomicultură – de exemplu decalajul faţă de Polonia sau ţări vecine, ci cum putem face altceva decât au făcut ei şi de aceea vă dădeam această sugestie, de conlucrare cu domeniul IT, dar cu siguranţă pot fi şi altele”, a explicat Cioloş.

Prezent la eveniment, primarul Emil Boc a precizat că noul institut de cercetare vine să întărească profilul Clujului ca centru regional de cercetare şi inovare. ‘’Clujul are un mix de calităţi care ne face atractivi pe plan naţional şi internaţional. Pe scurt, e vorba despre universităţi, ca motor al dezvoltării oraşului; de talente – de cercetători; de infrastructură, mai bună decât în alte zone ale ţării însă, nu încă la nivelul la care ne-am dori; de o bună conectivitate internaţională – prin, spre exemplu, Aeroportul Internaţional sau calitatea broadband-ului – a internetului de mare viteză comparativ cu alte state europene; avem totodată un mediu de afaceri dinamic şi, nu în ultimul rând, suntem un oraş cu o bună calitate a vieţii. Toate aceste ingrediente ne conturează şansa de a fi cu adevărat un hub al inovării, un centru performant în România şi în Europa Centrală şi de Est. Pentru acest lucru, avem nevoie de universităţi şi de institute de cercetare puternice, iar administraţia locală a fost, este şi va rămâne alături de acest motor ce constituie axa fundamentală a oraşului’’, a arătat primarul. Boc a mai spus că speră ca primul ministru să susţină proiectele municipiului Cluj-Napoca, în special a Cluj Innovation City, astfel pentru a putea face paşi care să ţină de recunoaşterea naţională a acestei dimensiuni de inovare a Clujului.

C.P.

Articole din aceeasi categorie