Ciocnirea titanilor

  • Parafrazând titlul celebrului film din 1981, co-producție americano-britanică, cu Laurence Olivier printre protagoniști, astfel poate fi prezentat meciul de cinci stele dintre Rafael Nadal și Roger Federer, care contează pentru semifinalele Grand-Slam-ului de la Paris. Cea mai cunoscută rivalitate din tensiul de câmp a ajuns la episodul 39. Rămâne de văzut cine joacă de data aceasta în rolul eroului Perseu, iar răspunsul îl vom primi vineri. Nadal și Federer au împreună 75 de prezențe în semifinalele turneelor de Grand-Slam.

 

Calculele hârtiei au fost respectate, iar una din semifinalele turneului masculin de simplu de la Roland-Garros îi opune pe elvețianul Roger Federer și spaniolul Rafael Nadal, jucătorii care, alături de sârbul Novak Djokovic și britanicul Andy Murray, și-au pus amprenta pe ultima decadă în circuitul ATP. Nu este o mirare, ci o mare bucurie că noi, iubitorii sportului în general și ai tenisului de câmp în special, încă ne putem clăti ochii cu astfel de meciuri, că Roger Federer, care pe 8 august împlinește 38 de ani, poate juca la acest nivel așa cum a făcut-o odinioară. N-am scris în tinerețe, întrucât ar fi însemnat să-l includ în categoria „bătrânilor”. Federer a câștigat „sfertul” 100% elvețian cu Stan Wawrinka, cândva campion la Paris, jucătorul care a spart monopolul „big four” în turneele de Grand-Slam. Federer s-a impus în patru seturi în cea de-a 30-a confruntare dintre cei doi nu doar compatrioți, ci și foarte buni prieteni în afara terenului. A fost a patra confruntare la Roland-Garros, iar scorul „directelor” a devenit 27-3 în favoarea lui Roger, care s-a impus cu 7-6, 4-6, 7-6, 6-4, după trei ore și 40 de minute de la primul serviciu. Wawrinka a servit mai mulți ași, dar a și făcut mai multe duble greșeli, iar numărul erorilor neforțate a fost de 61. Campion la French Open în 2009, Roger Federer bifează a opta calificare în „careul de ași” pe zgura de la Paris, dar prima din 2012 încoace. Nu e mai puțin adevărat că Federer a lipsit de la precedentele trei ediții ale competiției din Hexagon. În total, campionul din Basel are 44 de prezențe în semifinalele turneelor de Mare-Șlem. Să mai adăugăm că Wawrinka a fost primul jucător care i-a luat un set lui Federer la actuala ediție a turneului de la Roland-Garros. De asemenea, nu lipsită de importanță este nici informația că același Wawrinka a disputat șapte tie-break-uri la această ediție, câștigând patru și pierzând trei.

 

Ce n-a văzut Parisul!

Rafael Nadal, regele neîncoronat al zgurii, a defilat în meciul cu japonezul Kei Nishikori, care de data aceasta a înotat în ape mult prea adânci, neavând armele potrivite pentru un război inegal cu cel mai bun dintre cei buni pe această suprafață. Dacă aș putea adăuga încă un sinonim pentru zgură, acesta ar fi…Rafael Nadal, care tocmai și-a trecut în cont victoria cu numărul 91 la Paris. Nici un alt jucător din acest univers nu impresionează pe zgură mai mult decât campionul din Mallorca, despre a cărui performanță la Roland-Garros se poate face și un film și se poate scrie cel puțin o carte în mai multe volume. Roland-Garros se confundă cu Rafael Nadal și vice-versa. La fel ca și Federer, Nadal s-a calificat pentru a 12-a oară în penultimul act la Paris, dar spre deosebire de elvețian, ibericul a ajuns de fiecare dată în final și, mai mult decât atât, a și câștigat trofeul. În doar trei participări, Nadal s-a împotmolit mai devreme de faza semifinalelor. În total, Nadal are 31 de prezențe în semifinalele turneelor de Grand-Slam, capitol la care nu-l concurează pe Federer.

 

 

Nadal conduce detașat la general

Rivalitatea dintre Rafa Nadal și Roger Federer este arhicunoscută și numără 38 de confruntări la cel mai înalt nivel, fiind depășită nu ca intensitate, ci ca număr de jocuri, de cea dintre spaniol și sârbul Novak Djokovic. Nadal are 23 de victorii asupra lui Federer, iar elvețianul 15. Din cele 38 de partide, 24 au avut loc în finale, iar 12 în cele de Grand-Slam. Prima înfruntare dintre cei doi titani ai tenisului a avut loc în 2004, la Miami și a fost câștigată de Nadal cu 6-3, 6-3, iar ultima ar fi trebuit să aibă loc în acest an, la Indian Wells, dar Nadal a declarat forfait.

 

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie