Al 8-lea Congres internaţional „Pigmenți în alimente”, găzduit de USAMV

Specialişti din 17 ţări ale lumii participă, în perioada 28 iunie – 1 iulie, la Cluj-Napoca, la cel de-al 8-lea congres internaţional „Pigmenţi în alimente” (PIF), găzduit de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV).

Acest congres urmează celor organizate în Sevilla (1999), Lisabona (2002), Quimper (2004), Stuttgart-Pigmenti-alimenteHohenheim (2006), Helsinki (2008), Budapesta (2010) şi Novarra (2013), care au prezentat cele mai importante noutăţi în cercetarea şi dezvoltarea tehnologică a pigmenţilor din plante şi a coloranţilor utilizaţi în alimente, pentru beneficii în nutriţie şi sănătate.

Pe durata a patru zile, în şase sesiuni de prezentări orale şi poster,  oamenii de ştiinţă din Germania, Franţa, Marea Britanie, SUA, Insula Reunion, Spania, Italia, Danemarca, Ungaria, Polonia, Turcia, Brazilia, Uruguay, Panama, Mexic, China şi România vor prezenta cele mai actuale progrese în ştiinţa şi tehnologia pigmenţilor, de la caracterizarea chimică şi bioprospectarea biodiversităţii, la metode bioanalitice avansate, biotehnologii de producţie prin inginerie metabolică, de formulare a nutraceuticelor şi aditivilor naturali,  studii de stabilitate, bioactivitate, funcţionalitate şi efecte asupra sănătăţii, precum şi aspecte legate de calitate şi de siguranţă alimentară. Programul ştiinţific, adaptat la noile abordări şi tendinţe în acest domeniu, are ca logo “Alimente colorate pentru beneficii în sănătate” şi include 12 conferinţe  ale celor mai cunoscuţi experţi internaţionali în domeniu, precum şi 18 prezentări orale selectate de comitetul internaţional şi 65 de prezentări poster – a anunţat USAMV Cluj-Napoca.

La congres, România este reprezentată prin Universitatea din Galaţi, din Iaşi şi Cluj-Napoca (UBB şi USAMV), precum şi prin cercetători din institute naţionale.

Co-organizatorii acestui eveniment sînt Societatea europeană EUCHEMS (Divizia de Chimia Alimentelor),  Academia Română şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Societatea de Chimie, Societatea Romană de Biochimie şi Biologie Moleculară.

M. T.

Articole din aceeasi categorie