Zorin Diaconescu își lansează o carte cu și despre cititori

Lansarea volumului „Elogiu cititorului. Un documentar al (re)cunoașterii emoționale de sine” de Zorin Diaconescu va avea loc marți, 15 februarie (Ziua Națională a Lecturii), ora 19, în variantă online, pe platforma Zoom, și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Editurii Școala Ardeleană: www.facebook.com/scoalaardeleanacluj.ro

Zorin Diaconescu, o persoană și personalitate pe cât de incitantă pe atât de greu de definit, are studii de Filologie, la Universitatea ”Babeș-Bolyai”, și a ”funcționat” ca profesor de limba engleză până în 1990. Din 1991, s-a reconvertit în jurnalist la Radio Cluj și Radio România București și mai apoi ca producător TV. Are la activ, printre multe altele, romanele ”Undeva, cândva” și ”Schimbarea la față”.

Volumul de față, greu de încadrat într-un gen anume – însă fără ca acest ”impediment” necesar mai degrabă criticilor literari să știrbească ceva din calitatea și savoarea textului – ar putea fi definit ca o culegere de eseuri, asezonate cu amintiri și experiențe personale, până la urmă întreg ansamblul reprezentând și un tablou al societății românești mai vechi, dar și ceva mai noi – altfel spus, ce de dinainte și de după evenimentele din decembrie ‘89. Cartea este scrisă și declarat dedicată unei categorii de persoane mai puțin băgate în seamă – cea a cititorilor -, fapt clamat, ghiduș, de însuși autorul volumului: Scriind această carte, am trecut Rubiconul în așteptarea confruntării cu Senatul Cititorilor, care sper să fie necruțător, dovedind că distinșii membri au parcurs textele și nu se eschivează prin obișnuitele laude și felicitări, de fapt atât de des invocate scuze și tot atâtea scutiri de la cazna lecturii. Nu-mi doresc acordul cititorilor, mă mulțumesc să-i știu de acord cu propriul lor cuget, stimulați de aceste rânduri, dovedind astfel că truda autorului nu a fost doar un zadarnic exercițiu de orgoliu.” Provocarea unei lecturi ”necruțătoare” merită luată în seamă, mai ales că autorul, un vechi și împătimit participant la cenacluri literare, are o vastă experiență în domeniu.

Să mai spunem că volumul apare în Colecția Binefacerile Lecturii (coordonator Vasile George Dâncu), sub egida Cenaclului UBB, condus de poetul Ion Mureșan, în parteneriat cu Asociația Școala Ardeleană de Editare și Promovare a Cărții. Lansarea cărții este ”prezidată” de Ion Mureșan și Vasile George Dâncu, directorul editurii Școala Arddeleană. Invitat special este Lucian Dobârtă, creatorul lucrării „Utopii distopice”, care ilustrează coperta volumului, iar postul de moderator al evenimentului este ocupat de Remus Octavian Câmpean.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut