Ziua protestelor: Polițiștii și grefierii au ieșit din nou în stradă

Miercuri a fost o adevărată zi a protestelor la Cluj-Napoca, acțiunile revendicative debutând printr-o manifestația organizată de polițiști, grefieri și angajați din sistemul penitenciar, nemulțumiți de ”înghețarea” salariilor.

 

Platoul din fața bustului lui Alexandru Ioan Cuza, spațiu consacrat majorității protestelor din Cluj-Napoca, a constituit cadrul în care, în cursul dimineții de miercuri, mai mulți angajați din sistemul de Justiție și penitenciare și-au exprimat nemulțumirea faață de noile reglementări salariale.

Aproximativ 60 de poliţişti, grefieri, rezerviști MApN și angajați din sistemul penitenciar au ieșit din nou miercuri în stradă pentru a-și cere drepturile. Oamenii sunt nemulțumiți de măsurile luate prin ordonanţa de urgenţă privind îngheţarea salariilor, emisă la sfârşitul anului trecut.

Protestatarii au purtat bannere cu mesaje precum: „Nu mai vrem să fim ignorați”, „Stop discriminării și umilirii militarilor”, „Respect pentru militarii ţării”, „Onoare şi demnitate pentru militari”,”Vrem salarizare, nu discriminare”, De asemenea, printre altele, au scandat: „Rușine, rușine Guvernul Câțu”, ”Respectați legea salarizării”, Câțu nu uita, Justiția nu e a ta”.

Reamintim că, la finalul anului trecut, Florin Cîţu, premierul României, a afirmat că prin îngheţarea salariilor bugetarilor se vor economisi în acest an 17,6 miliarde de lei la bugetul de stat. La un Produs Intern Brut (PIB) estimat de 1.135 miliarde lei, economia ar fi de 1,5% din PIB. „Vorbim de o economie la buget de 17,6 miliarde de lei pentru 2021. Nu venim cu tăieri, rămân (salariile – n.red.) la nivelul din decembrie 2020, după ce a fost o creştere anul trecut de 25%. Pentru a ne menţine într-un deficit bugetar de 7% este necesară această măsură”, a spus Florin Cîţu.

Prin Legea nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor era stabilit ca, în intervalul 2019-2022, salariile acestora să crească treptat până la atingerea maximelor din anexele legii pe categorii de salariați. Conform actului normativ, în perioada 2019-2022 trebuia să se acorde anual o majorare a salariilor de bază, soldelor / salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere fiind de 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda / salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel / cea din decembrie 2018.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut