Ziua porumbului

Ziua porumbului, Ziua grâului, au o prea mare semnificație în viața noastră, ca să nu le acordăm profundul respect celor ce produc aceste cereale fără de care nu știm cum s-ar putea trăi.

Aceste două cereale, sub diferite forme prelucrate, sunt consumate, zilnic, de miliarde de oameni, și tot ele se găsesc în la baza rețetelor furajere prin care se obține carnea, laptele, ouăle și chiar băuturi spirtoase.
Așadar, iată câteva motive de a sărbători și Ziua porumbului, chiar acum în acest mijloc de septembrie, adică în perioada recoltării sale.

Și cum porumbul, grâul, orzul, orzoaica, ovăzul, soia și chiar ameliorarea unor rase de ovine și suine fac obiectul primordial al Stațiunii de Cercetări Agricole Turda, săptămâna trecută s-a organizat și Ziua porumbului în cadrul Stațiunii, prilej cu care specialiștii și cercetători de aici, care asigură o bună parte din materialul biologic, hibrizii și tehnologiile principalelor culturi de câmp, au prezentat ultimele realizări în acest domeniu.

În acest cadru, oarecum sărbătoresc, directorul Stațiunii, dr. ing. Nicolae Tritean și președintele Filialei Cluj a ASAS, prof. dr. ing. Ioan Rotar, au subliniat valoarea produselor certificate de stațiune care îmbunătățesc producțiile cerealiere în partea de Nord – Vest a Transilvaniei.
Conducerea stațiunii a invitat participanții la această manifestare la o vizită în câmp pentru a prezenta soiurile de porumb FAO 380, Turda 335 și altele cu știuleți bine dezvoltați, sănătoși și de mare productivitate.
Pentru bunele rezultate obținute în cercetare aplicativă, prof. univ. dr. ing. Ilarie Ivan, consilierul Ministrului Agriculturii, a transmis salutul și felicitările, domnului Petre Daea.

D. VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut