Ziua naţională a lecturii

Senatul a adoptat, luni, în plen, în unanimitate, cu 128 de voturi „pentru”, propunerea legislativă prin care se instituie, pe 15 februarie, Ziua naţională a lecturii.

„Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate cu atribuţii în domeniul educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material financiar şi logistic pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii”, prevede propunerea legislativă amendată de Senat.

Proiectul stipulează că muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniul educativ şi culturii acordă asistenţă de specialitate şi monitorizează manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, în vederea încurajării lecturii.

„Cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES produc, difuzează sau redifuzează, după caz, emisiuni de promovare şi încurajare a lecturii. În ziua de 15 februarie, în timpul orelor de curs, personalul didactic împreună cu elevii pot desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii. Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadele şi consulatele României pot susţine financiar şi logistic realizarea unor programe şi proiecte culturale sau educaţionale cu ocazia organizării şi desfăşurării Zilei naţionale a lecturii”, mai prevede propunerea legislativă adoptată, luni, de Senat.

Iniţiatorii proiectului, un grup de parlamentari PNL, atrag atenţia, în expunerea de motive a propunerii legislative, că România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte.

Ei menţionează că, potrivit studiilor statistice realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, „citesc foarte puţin”: „68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România şi aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat şi au dificultăţi la Evaluările naţionale”.

„Instituirea unui cadru pentru derularea de activităţi pentru încurajarea lecturii în ţara în care analfabetismul funcţional afectează sute de mii de copii este mai mult decât un gest simbolic. Este o necesitate de importanţă strategică pentru dezvoltarea societăţii româneşti. Legea pentru instituirea Zilei naţionale a lecturii este, astfel, un început bun pentru promovarea lecturii drept catalizator pentru o societate dezvoltată şi educat”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut