Ziua Națională a Lecturii, marcată în toate școlile clujene

Ziua Națională a Lecturii, 15 februarie, a fost marcată în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj prin organizarea de inedite și creative momente de lectură cu elevii și preșcolarii.

Manifestările au fost integrate programului de școală, de la ora 11:00, respectiv de la ora 14:00, în scopul consolidării bunelor deprinderi de lectură zilnică pentru actualele generații. Majoritatea unităților de învățământ preuniversitar au organizat activități de încurajare a lecturii cotidiene în parteneriat cu biblioteci locale, edituri și librării și au amenajat standuri de carte în incinta unităților școlare. Au fost organizate, de asemeni, o serie de manifestări și activități educative, școlare și extrașcolare, de lectură împreună, în curtea școlii, precum și ateliere de scriere creativă, pe teme literare, educative și recreative, prin cooptarea profesorilor de limba și literatura română – informează Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

„Din nefericire, într-o lume dominată de tehnologie, lectura cărților nu mai reprezintă, pentru mulți dintre copii, o prioritate, nici pentru cunoaștere, nici pentru petrecerea timpului liber. Televizorul, calculatorul, telefonul, rețelele de socializare reprezintă principalele instrumente de acces la informații și petrecere a timpului liber, însă ele nu vor putea înlocui niciodată experiența culturală și educativă pe care o conferă lectura unei cărți. Scopul lecturii este acela de a forma la copii și tineri o cultură comunicațională și literară de bază, care să le permită să înțeleagă lumea din jurul lor, să comunice și să interacționeze cu semenii, exprimându-și gânduri, stări, sentimente, opinii, să fie sensibili la frumosul din natură, artă și societate. Pasiunea pentru lectură ar trebui să apară la vârste fragede, încă din familie, dar astăzi unii părinți pun în mâna copilului telefonul sau tableta, iar cartea rămâne, în multe familii, pe ultimul loc. Pasiunea pentru lectură ar trebui consolidată la școală în cadrul tuturor orelor, pentru că fiecare cadru didactic, prin disciplina pe care o predă, contribuie la educația copiilor, la dezvoltarea capacității de exprimare scrisă și orală, a imaginației și creativității. Sper ca această Zi Națională a Lecturii să fie începutul unor noi deprinderi sănătoase pentru toți elevii și dascălii noștri!”, a transmis Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în mesajul adresat comunității educaționale clujene, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut