Ziua Națională a Culturii Române și Eminescu la Turda

Duminică, 15 ianuarie, cunoscutul și inimosul mecena al culturii Zoltan Mladzsi-Ionescu și echipa sa de la „Casa Colecțiilor” au organizat un eveniment de excepție într-un frumos spațiu cu trei săli generoase și ferestre mari spre Piața Republicii din centrul Turdei. Sperăm ca proprietarul îl va da permanent în custodie asociației. Vernisajul a fost susținut de criticul de artă și scriitorul Eugen Cojocaru, care a subliniat varietatea stilistică și valoarea estetică din exponatele pictorilor – o bună parte cu subiecte „eminesciene” – din multe Filiale UAP: Teodor Ștefan, Elena Safta, Marta Deleanu, Ruxandra Șt. Munteanu (București); Marcela D. Munteanu, Lucica Filimon, Georgiana Stănescu (Bacău); Marcel Munteanu, Grigore Găutean, Victor Ghe. Apostu (Cluj); Carmen Mogoș, Cristian Gheorghiță, Andrei A. Pantea (Iași); Cristina G. Oprișa (Satu Mare); Elena F. Selejan, Const. Brăteanu, Adriana Lucaciu (Timișoara); Mircea A. Bilcu, Mariana Picovici, Gavril Nechifor, Dumitru Popa (Turda) și Oleg Rusnac, Cristina Oprea, Ioana M. Turdean, Albert Mézey.

A urmat un scurt și interesant documentar al etnografului Vasile Mathe bazat pe scrisorile (în versuri populare!) ale unui soldat către drăguța sa rămasă în sat, iar Helene Plitsch (etnică germană, care s-a întors acasă din drag de România) a citit un emoționant material despre Eminescu. Invitatul de onoare, Indrei Rațiu, fiul marelui patriot, om politic și întreprinzător Ion Rațiu, a vorbit despre democrație, iar pictorul Ionel Federiga a recitat din lirica sa. La final, numerosul public a avut parte de un plăcut moment de muzică folk cu Felix Rațiu și Adrian Samoilă, mult gustat de publicul care a cântat de multe ori cu ei!

O seară deosebită, așa cum merită celebrarea Zilei Naționale a Culturii Române și a unui important ctitor al ei: Mihai Eminescu.

Eugen COJOCARU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut