Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată la Cluj-Napoca

Maghiarii au marcat miercurii, la Cluj-Napoca, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, printr-o serie de momente inedite. La eveniment au participat oficialități, reprezentanți ai administrației locale și ai UDMR, și de asemenea, a fost prezent și ministrul Finanțelor din Ungaria, Varga Mihaly, care a ținut un discurs.

Festivitățile din centrul municipiului Cluj-Napoca au început în jurul amiezii, când participanții s-au întâlnit în fața Institutului de Teologie Protestantă din Piața Avram Iancu. De aici, aceștia au pornit într-un marș, urmat de o slujbă ecumenică în Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”. După slujbă, paricipanții s-au strâns în Piața Unirii, pentru a asista la discursuri și momente artistice. Nu în ultimul rân, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, au fost depuse coroane de flori la plăcuța care amintește de generalul Bem din timpul Revoluției din 1848-1849, de pe Bulevardul Eroilor.

Prefectul județului Cluj, Irina Munteanu a prezentat mesajul premierului Nicolae Ciucă, ce a subliniat că promovarea și afirmarea cluturii, istoriei, identității etnice, lingvistice și religioase ale minorităților naționale constituie caracteristicile unei societăți mature democratice și europene: „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni îmi oferă ocazia de a adresa felicitările mele maghiarilor din România și de a sublinia importanța contribuției acestora la dezvoltarea și modernizarea statului român. În decursul ultimieor trei decenii România a realizat progrese semnificative în edificarea unei societăți democratice și incluzive iar aportul minorității maghiare s-a reflectat pozitiv în cadrul acestui proces. Prin participarea activă, printr-o colaborare cu majoritatea bazată pe respectul și prețuirea reciprocă, prin bogăția culturii și a patrimoniului dar și prin atașamentul față de valorile și principiile libertății și democrației care definesc societatea europeană, maghiarii din România aduc plus valoare societății noastre. Promovarea și afirmarea cluturii, istoriei, identității etnice, lingvistice și religioase ale minorităților naționale constituie caracteristicile unei societăți mature democratice și europene, iar România de astăzi are nevoie de energiile creatoare, de ideile și inspirația fiecărui cetățean, indiferent de etnie, de limbă, de religie. În această zi specială transmit cetățenilor români de etnie maghiară sincerele mele urări de sănătate, prosperitate și împliniri”.

Prin intermediul presei, și primarul Emil Boc a transmis un mesaj: „Dragi membri ai comunității maghiare,  Vă adresez, întâi de toate, la mulți ani! 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, este o zi importantă în trecutul poporului ungar și un simbol al luptei pentru dreptate și libertate.

Cluj-Napoca este un oraș iubit pentru multiculturalitatea sa, care respectă diversitatea. Putem spune că am învățat arta de a trăi împreună, punând accentul pe ceea ce ne unește, nu pe ceea ce ne dezbină. Limba, cultura, tradițiile și obiceiurile comunității maghiare clujene fac parte integrantă din identitatea orașului nostru. Ne leagă nu doar trecutul istoric, ci mai ales viitorul european și valorile democratice.

Evenimente de tradiție precum Zilele Culturale Maghiare, Zilele Studenților Maghiari, dar și alte acțiuni și eforturi ale comunității maghiare, la care participă clujeni de toate etniile, reprezintă dovada clară că numai împreună putem construi un oraș în care să ne placă să locuim, să învățăm, să muncim, să ne întemeiem o familie.

Vă felicit pentru modul în care zi de zi vă implicați în viața comunității clujene și vă asigur de sprijinul primăriei în toate demersurile pe care le întreprindeți pentru un Cluj-Napoca așa cum ni-l dorim fiecare. La mulți ani!”.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut