Ziua Culturii Naționale, marcată de CJCPCT Cluj

De Ziua Culturii Naționale și cu ocazia împlinirii a 173 de ani la nașterea poetului român Mihai Eminescu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT) a organizat un amplu eveniment, ce a cuprins momente muzical-poetice, lansarea unui volum de cercetări în domeniul culturii tradiționale și vernisajul unei expoziții de fotografie etnografică.

Intitulată „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, manifestarea a început la ora 16:00, la Centrul de Cultură Urbană-Casino, din Parcul Central, cu un moment artistic. Membrii Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. Ovidiu Barteș, împreună cu actrița Elena Ivanca de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, mezzosoprana Lavinia Bocu și cântăreața de muzică populară Mariana Morcan au bucurat publicul numeros cu lucrări consacrate din muzica cultă, scrise de compozitori români, romanțe și momente poetice din opera lui Mihai Eminescu. Întâlnirea a continuat cu vernisajul expoziției de fotografie etnografică „Obiceiuri de iarnă din satele românești”, ce cuprinde zeci de imagini selectate din bogata arhivă de fotografie a CJCPCT Cluj. După acest moment, spectatorii prezenți s-au bucurat de un recital susținut de Grupul instrumental al Școlii Gimnaziale de Muzică „Augustin Bena” din Cluj-Napoca, prof. coordonator Liuța Cîmpeanu, la pian, prof. Adriana Copaciu. Au prezentat trei romanțe, compuse pe versuri de Mihai Eminescu, aranjament Mircea Cîmpeanu, armonie Paul Morar, interpretate de elevii: Horațiu Marian, Matei Morar și Roman Iustin, dar și „Balada” de George Enescu, în interpretarea elevei Amedeea Brad.

La final, a fost lansat volumul „Mircea Cîmpeanu – Viitorul trecutului, studii și cercetări de folclor vocal-instrumental din Transilvania”, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și apărut la Editura „Tradiții clujene” a instituției. Coordonată de consultantul artistic Consuela Bendea, grafica semnată de Nicolae Nerțan, cartea cuprinde valoroase materiale de cercetare ale regretatului etnomuzicolog clujean Mircea Cîmpeanu.

„Demersul editării acestui volum își are punctul de plecare în vara anului 2019, când colegul nostru Mircea Cîmpeanu și-a exprimat un gând, acela de a mai publica o carte înainte de pensionare. Întrucât timpul nu i-a mai fost prieten, ne-a rămas nouă această datorie morală de a-i înfăptui năzuința neîmplinită”, a precizat Consuela Bendea.

La finalul volumului au fost așezate gândurile câtorva colaboratori ai profesorului Mircea Cîmpeanu, gânduri care reflectă prețuirea și respectul de care acesta s-a bucurat pretutindeni. O parte dintre ei au fost prezenți la prezentarea cărții și au exprimat câteva gânduri despre carte și autor.

„Etnomuzicologia clujeană a pierdut pe unul dintre cei mai vrednici și mai temeinici cercetători, pe harnicul și generosul Mircea Cîmpeanu. Rămâne îndatorirea mobilizatoare și sacră a etnomuzicologilor mai tineri clujeni de a-i continua munca și opera științifică de cercetător de teren, de a păstra cu respect tot ceea ce a adunat și de a pune în circuitul științific colecția sa integrală de folclor”, a precizat prof. dr. Ioan Cuceu, de la Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române.

Printre cei care au mai luat cuvântul s-au numărat: Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, Dorel Rohian, dirijorul Ochestrei „Mărtișorul” a Casei de Cultură „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, profesorul Ioan Mariș, coordonatorul grupului tradițional „Mărișana” din Mărișel, preotul Marian Văcariu, coordonator al grupului tradițional al sătenilor din Negreni și poetul Victor Măruțoiu, referent cultural la Casa de Cultură „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca. În încheiere, managerul instituției, doamna Adriana Irimieș, a arătat că „profesorul Mircea Cîmpeanu a lăsat în urmă un adevărat tezaur de conservare a obiceiurilor și tradițiilor, care face cinste Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj”.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut