Ziua comunei Valea Ierii și Festivalul fructelor de pădure

Iubitorii de natură, cultură și produse tradiționale sunt așteptați, marți, 15 august, la Valea Ierii, la cea de a doua ediție a Festivalului fructelor de pădure.

Manifestarea, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Valea Ierii, va cuprinde o gamă variată de evenimente, atât gastronomice, cât și culturale. „Cei prezenți vor avea ocazia să vadă priceperea gospodinelor din zonă, care știu să transforme fructele de pădure în adevărate delicii, iar turiștii vor putea degusta și cumpăra cele mai bune dulcețuri, siropuri, băuturi și prăjituri, obținute din fructele culese din flora spontană” – anunță organizatorii.

Potrivit acestora, manifestarea va începe la ora 13:00, pe stadionul comunal, unde vor fi amplasate standurile producătorilor locali și de unde vor putea fi achiziționate fructe de pădure de sezon, dar și produse gastronomice, realizate după rețete vechi – siropuri, gemuri, dulcețuri. Producătorii vor aduce spre vânzare și ciuperci, miere de albine și băuturi – afinată, murată sau pălincă de afine.

De la ora 13:30, pe scena festivalului, vor urca îndrăgiții interpreți: Aurel Tămaș și Băndașii de la Cluj, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Florina Trif, Ionuț Candrea și Ioana Petran, Adriana Urs, Adelina Boita, Alesia Rus, Ana Maria Mariș, Ștefan Suciu, Denisa Giurgiu și Grupul de copii „Brâul Munților” din Valea Ierii – coord. Lăcrimioara Marcela Cocuț, Ansamblul „Izvorașul Tureniului” și Ansamblul Folcloric „Rapsodia Someșană”. Evenimentul va fi prezentat de Adriana Irimieș.

„Valea Ierii este una dintre cele mai sălbatice și bine conservate arii din zona Munților Apuseni. Cu peisaje impresionante, pajiști naturale, păduri de foioase, conifere și de amestec. Aici crește și o plantă rară, arnica. Frumusețea peisajului și importanța păstrării pădurii pe versanții cu pante foarte mari, cumulate cu valoarea fondului cinegetic, au dus la declararea zonei Valea Ierii ca sit de interes comunitar, ca parte integrantă a Rețelei Ecologice Europene Natura 2000” – amintesc cercetătorii CJCPT Cluj.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut