Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști

Slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român vor fi săvârșite, marți, 9 martie, în toate centrele eparhiale din Patriarhia Română.

„Ziua de 9 martie, zi de pomenire, în calendarul ortodox, a celor 40 de Mucenici din Sevastia, este și Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, a celor ce au luptat, cel mai adesea până la moarte, îndurând suferințe inimaginabile în închisorile comuniste de exterminare, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar și ateu. În semn de neuitare și recunoștință, ne rugăm în această zi pentru odihna sufletelor celor ce au murit iubindu-și țara și poporul greu încercate, rămânând statornici în credința creștină ortodoxă, credință pe care regimul comunist a încercat să o smulgă sistematic și brutal din sufletele românilor” – arată Patriarhia Română.

Totodată, adaugă sursa citată, Biserica Ortodoxă Română își arată constant prețuirea față de foștii luptători și deținuți politici din timpul regimului comunist, „care sunt, pentru prezent și viitor, veritabile modele de demnitate, statornicie în credință și patriotism”. Pe acești luptători români pentru credință și libertate, Biserica îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie, alături de eroii din toate timpurile și din toate locurile, „deoarece s-au jertfit în lagăre și în închisori pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român”.

În județul Cluj, o serie de manifestări dedicate Deținuților Politici Anticomuniști sunt organizate, în perioada 9 – 12 martie, de Memorialul Gherla.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut