Zilele Memorialului Gherla

Victimele represiunii politice comuniste din România vor fi comemorate și anul acesta, la cea de-a șasea ediție a Zilelor Memorialului Gherla (9-12 martie) – un nou hram al aducerii aminte despre eroii, martirii care – spunea părintele Grigorie Benea – sunt „fața curată a poporului nostru, cei care au știut să-și apere credința, libertatea, demnitatea, cu prețul unei suferințe îndelungate, iar uneori chiar cu prețul vieții”.

„Dimpreună cu Sfinții 40 de Mucenici din Iezerul Sevastiei, martirii temnițelor comuniste se pomenesc neîncetat la Gherla, cu o lucrare puțină, dar care nădăjduim că va dospi – după Cuvântul Evangheliei – asemenea aluatului celui bun ascuns în trei măsuri de făină, unde poate spori cu bun folos. Obștea Memorialului, cu Voia lui Dumnezeu, se pregătește pentru încă un hram al aducerii aminte, pentru o nouă primăvară, în Postul Mare, cu credință în străluminarea și preînchipuirea Învierii. Slavă Domnului pentru că ne-a îngăduit să ajungem până aici, să ne înfățișăm unii altora cu încercările și scăderile noastre, la adăpostul mărturisirii pildelor mucenicești.

La această a șasea ediție a Zilelor Memorialului Gherla vom liturghisi împreună cu ÎPS Părinte Mitropolit Andrei la Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla. Apoi, după rânduială, vom sluji parastase la cimitirele Gherlei, în Dealul Cărămidăriei și în oraș. Vom primi, ca de obicei, oaspeți și prieteni, alături de care vom sta la sfat și cuvânt de taină la sfârșit de săptămână. Să ne fie tuturor de folos!” – este mesajul transmis acum de părintele protos. Grigorie Benea, cel care, în 2018, și-a asumat responsabilitatea ridicării acestui Memorial.

Ediția din acest an a Zilelor Memorialului Gherla se va desfășura după următorul program: joi, 9 martie (Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști): ora 9:30, Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla – Liturghie arhierească a Darurilor mai înainte Sfințite, în sobor de preoți condus de ÎPS Părinte Mitropolit Andrei al Clujului; ora 12:00, Memorialul Gherla – Cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei – parastas de comemorare – Gardă de onoare Jandarmeria Mobilă Cluj-Napoca ● vineri, 10 martie: ora 16:00, Cimitirul Municipal Gherla – parastas de comemorare a victimelor represiunii politice comuniste din România ● sâmbătă, 11 martie: ora 18:00, Memorialul Gherlaconferința „Cu un pas mai aproape de Viață”, cu Diana și Sorin Gadola duminică, 12 martie: ora 18:00, Memorialul Gherla – lansare de carte: „Iubirea”, de Octavian Blaga; vizionare de film: „Experiențe duhovnicești în închisorile comuniste”. Realizator și curator al evenimentului: Moise Monahul.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, în data de 9 martie, în Ziua Sfinților 40 de Mucenici, a fost stabilită de Parlamentul României prin legea 247/05.12.2011. În această zi, în toate bisericile ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române se oficiază slujbe de pomenire a celor care au pătimit în închisorile comuniste „apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român”.

Pe harta Gulagului românesc, Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, între care personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori. Printre cei închiși la Gherla se numără: psihologul Nicolae Mărgineanu, scriitorul Paul Goma, părintele Nicolae Steinhardt, părintele Justin Pârvu, episcopul greco-catolic George Guțiu, poetul Vasile Voiculescu ș.a.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut