#ZideZi: Manifest pentru binele zilnic al copiilor

O campanie de conștientizare, responsabilizare și acțiune socială, intitulată #ZideZi: Manifest pentru binele zilnic al copiilor, a fost lansată de organizația Salvați Copiii România pentru sprijinirea copiilor care trăiesc în sărăcie și a celor care abandonează școala.

„În fiecare zi, 3 copii mai mici de un an mor în spitalele din România în lipsa unui incubator performant. În fiecare zi, două fete devin mame mult prea tinere, înainte să împlinească 15 ani. În fiecare zi, 17 copii dispar de acasă, jumătate dintre ei fugind din cauza abuzului și exploatării. În fiecare zi, 76 de copii abandonează școala și speranța unui viitor mai bun. Peste 1.300.000 de copii din România trăiesc în sărăcie. Zi de zi, sărăcia creează și adâncește alte vulnerabilități care pun în pericol dezvoltarea, creșterea sănătoasă și armonioasă a copiilor, din punct de vedere fizic, psihologic și social” – arată Salvați Copiii România.

„Copiii României au nevoie de noi. E de datoria noastră, a întregii comunități, să veghem asupra dezvoltării lor armonioase, ferindu-i de riscuri, protejându-le drepturile, oferindu-le educație și siguranță. De aceea am creat campania #ZideZi: pentru a-i aduce pe toți alături de noi, prin acțiuni concrete, consecvente, în misiunea noastră zilnică de a schimba în bine viețile copiilor. Împreună cu fiecare român, susținător, voluntar, donator, construim un viitor mai sigur pentru copii”, declară Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.

Potrivit organizației, starea copilului în România este alarmantă: unul din doi copii e supus unei forme de abuz și unul din 3 copii se află în risc de excluziune socială. Peste 750 de fete sub 15 ani devin mame, anual, aproape 10% din totalul nașterilor din România provenind de la mame adolescente. Peste jumătate dintre cazurile de abuz sexual asupra copilului rămân nesoluționate, adâncind și mai mult trauma, lăsând pericolul să le amenințe, în continuare, viața. 75.136 de copii sunt lipsiți de îmbrățișarea zilnică a părinților, aceștia fiind plecați departe, la muncă, în străinătate. Dintre aceștia, 22.662 sunt complet lipsiți de îngrijirea și protecția lor.

Când, în România, 4 din 5 școli nu au o rampă specială de acces, când încă există grădinițe care refuză să accepte copii cu CES și/sau dizabilități, când lipsa de personal specializat este deja o constantă, celor 78.003 copii cu dizabilități nu li se asigură condițiile necesare integrării socio-educaționale. Peste 275.000 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu au „parte de carte”, pentru că nu ajung, zi de zi, la școală. 200.000 de copii sunt, anual, victime ale violenței fizice, iar alți 200.000 sunt autori ai faptelor de lovire, intimidare, amenințare. Pentru 45%, bătaia e ruptă din realitatea dureroasă, din locul pe care îl numesc acasă – arată organizația.

„Dragostea se manifestă zi de zi, nu doar în zile speciale, cum sunt ziua de naștere, Crăciunul sau 1 iunie. Lupta pentru viața copiilor se poartă zi de zi, în spitalele din România, în medii defavorizate, în contexte în care abuzul este normalitatea. Educația bună se construiește în fiecare zi. Lumea trebuie să fie un loc sigur, zi de zi, pentru orice copil. Este momentul să facem din problemele majore cu care se confruntă copiii din România o temă zilnică pentru toți adulții. Menirea campaniei #ZideZi este aceea de a aminti că doar contribuția fiecăruia dintre noi, prin implicare activă și frecventă, prin donații recurente, este cea care poate transforma în mai bine realitatea celor mici, aflați în situații limită” – declară, Ioana Barbu-Cristea, co-fondator & marketing director KITE Digital, coordonatorul campaniei #ZideZi.

Detaliile despre posibilitățile de implicare în campania-manifest #ZideZi sunt accesibile pe zidezi.salvaticopiii.ro și în comunitatea online a organizației, pe Facebook, Instagram și YouTube.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut