Zeci de persoane munceau ”la negru” în 29 de firme clujene

ITM Cluj a desfăşurat recent, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor.

Cu ocazia acestei campanii, ITM Cluj a efectuat controale la 74 de angajatori din judeţ, în cadrul cărora au fost aplicate amenzi în cuantum total de 617.000 lei la 40 de angajatori.

De remarcat că la 29 de angajatori au fost depistate 28 de persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, iar o persoană a fost găsită în activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, atfel că inspectorii au aplicat amenzi în valoare totală de 570.000 lei pentru munca nedeclarată.

De asemenea, au fost aplicate 11 amenzi în domeniul securității și sănătății în munca, în valoare de 47.000 lei, pentru lipsa măsurilor de protecție colectivă privind prevenirea căderilor de la înălțime sau prin goluri tehnologice (lipsă balustrade de protecție sau balustrade incomplete, lipsa plaselor de protecție), neutilizarea de echipamente individuale de protecție și lipsa autorizației echipamentelor de muncă.

Controalele s-au soldat și cu sistarea a două locuri de muncă la două societăți, pentru pericol grav și iminent de cădere de la înălțime, a 11 locuri de munca din cauza neutilizării echipamentelor individuale de protecție și cu oprirea din funcțiune a 5 echipamente de muncă la 5 angajatori, pentru pericol grav și iminent de electrocutare.

ITM reamintește că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială (lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical; lipsa accesului la pensie și la și la indemnizație de șomaj), nu are siguranța plății muncii prestate, plata facându-se în funcție de bunăvoința angajatorului, iar angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta. De aemenea, fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut