Zece focare de pestă porcină în Cluj

La sfârșitul acestei săptămâni, pe teritoriul României era active 350 de focare de pestă porcină africană (PPA), zece dintre acestea în județul C luj, fiind afectate în total 153.397 de animale.

Conform atelor Autorității Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dintre cele 350 de focare active de PPA, 10 focare erau înregistrate în exploataţii comerciale, iar 4 focare în exploataţii comerciale de tip A. La nivel național sunt identificate focare active de Ppa în 33 de județe, cele mai multe în județele Gorj (78), Bihor (36) și Sibiu (33), iar cele mai puține, câte unul, în județele Satu Mare, Tulcea, Dâmbovița și Călărași.
Din 29 aprilie şi până în 6 mai au fost înregistrate 9 focare noi de PPA: trei în judeţul Sălaj, două focare în judeţul Maramureş şi câte unul în judeţele Bihor, Sibiu, Suceava şi Vaslui. În aceeaşi perioadă au fost stinse 4 focare de pestă porcină africană: două focare în judeţul Mureş şi două în judeţul Satu Mare.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, în iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.594 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor. În județul Cluj au fost identificate cu PPA 11 cazuri de mistreți găsiți morți și 13 mistreți vânați.
Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate, inclusiv sacrificarea tuturor exemplarelor dintr-un focar activ. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut