Zbateri în Parlament

În ultima vreme, mai ales în ultimele două-trei săptămâni, am asistat, vrând-nevrând, la numeroase pseudo-dezbateri (sau mai bine zis non-dezbateri) în Parlamentul României și am putut lesne observa cum, pe bandă rulantă și pe repede înainte, o serie de proiecte legislative au fost adoptate fără prea multe discuții și, evident, cu amendamtele opoziției respinse. Dacă mai punem la socoteală și inițiativele care au trecut tacit, și orele suplimentare în cadrul comisiilor de specialitate din Legislativ, pentru a vota mai cu spor și „fără număr”, atunci, putem spune că parlamentarii noștri s-au „întrecut” de-a dreptul în muncă. Nu fără interes, desigur.

Dar, să le luăm pe rând. De departe, legea care a fost votată fără prea multă dezbatere și într-un timp record a fost cea a bugetului de stat (doar două zile) cum de altfel au semnalat și unii aleși ai partidelor din opoziție. Ei au făcut chiar și calcule în ce privește timpul efectiv acordat votării extrem de rapide, de către senatori și deputați, a unor inițiative legislative, în aceste ultime zile.

Pe de altă parte, dezbaterea în cazul legii bugetului ar fi fost inutilă, dacă stăm să ne gândim bine, pentru că banii s-au alocat, cu mici excepții pe ici, pe colo, aproape la fel ca în anii trecuți. Astfel, în timp c unele ministere (aceleași în fiecare an) au primit mulți bani, altele, cum ar fi Educația – Cenușăreasa României, au rămas din nou la coadă. Se pare că nici acum alocarea celor 6% acestui domeniu nu a fost o prioritate pentru decidenții politici.

Toate aceste derapaje au fost semnalate de unii reprezentanți ai partidelor care nu sunt la putere și au stârnit revoltă în spațiul public, deopotrivă.

„Este absolut inadmisibil ceea ce se întâmplă în Parlamentul României. Dezbaterea parlamentară a ajuns să fie o bătaie de joc, nici măcar nu s-a uscat cerneala pe legea bugetului de stat pentru a cărui dezbatere au fost alocate cinci secunde per parlamentar. S-a atins recordul de a trece legea bugetului de stat pentru o ţară ca România în două zile, trecere fulger, evident cu toate amendamentele respinse”, a încercat să atragă atenția senatorul USR, Ștefan Pălărie, care a punctat și faptul că unele proiecte aflate pe masa aleșilor sunt cu dedicație, cum ar fi, spre exemplu, cel care prevede acordarea de sporuri către APIA, dar nu numai.

Deloc surprinzătare nici această atitudine „prietenoasă“ a parlamentarilor, la fel cum cred că nu uimește pe nimeni nici faptul că, în toată graba proiecte de legi cu un impact major asupra tinerilor, și totodată, inițiative care îi vizează pe pensionari, au fost fie încuiate prin sertare fie mai rău, au trecut de la sine, fără a mai fi analizate și eventual, corectate.

Dar la ce bun atâta analiză și consultare transparentă, dacă nu aduce beneficii parlamentarilor, ci dimpotrivă, îi ține în loc atunci când se grăbesc să plece prin vacanțe? Căci după atâtea zbateri (fără dezbateri) pentru a bifa în timp record inițiative ce trebuie să ajungă în timp util la promulgare…ar merge și puțină relaxare.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut