Yves Namur, promotorul lui Blaga în Belgia, își lansează un volum la Cluj-Napoca

Marți, 17 mai, începând cu ora 17, în cadrul celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, are loc o întâlnire cu scriitorul Yves Namur, președintele Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia.

După alocuțiunile susținute de Horia Bădescu („Lucian Blaga. Vocea Poetului”) și Yves Namur („Lucian Blaga, poet în căutarea unei lumini stinse”) va avea loc festivitatea de decernare a premiilor și lansarea cărții „Tristețea smochinului” de Yves Namur, carte distinsă cu Premiul Mallarmé (2012). Traducerea în română a apărut sub egida Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj. Prezentarea cărții va fi făcută de Sonia Elvireanu (traducătoarea volumului), Horia Bădescu și Vasile George Dâncu – directorul editurii Școala Transilvană, după care va urma o lectură publică și sesiunea de autografe.

Seara se va încheia cu momentul muzical „Flori de mai”, oferit de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Evenimentul, care este organizat de Societatea Culturală „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, Centrul de Studii Literare Belgiene și editura Școala Ardeleană, va avea loc la Centrul de Cultură Urbană (Casino, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”).

Yves Namur este poet, prozator și eseist belgian, directorul editurii ”Le Taillis Pré” și al revistei ”Le journal des Poètes”, Președinte al Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, membru al Academiei Europene de Poezie și al Academiei Mallarmé din Paris. A publicat patruzeci de culegeri de poeme și tot atâtea cărți de artist în colaborare cu artiști plastici. Poemele sale sunt traduse în cincisprezece limbi și distinse cu premii prestigioase. Una dintre cele mai pertinente caracterizări a acestui on de cultură îi aparține poetului Horea Bădescu: ”Yves Namur face parte dintre acei creatori pentru care actul poetic este mai înainte de orice un modus vivendi. Yves Namur nu scrie poezie pentru dezmierdul și hârjoneala cuvintelor, ci pentru că are nevoie de adevărul acestora – cuvinte rostite sau încă tăcere – în dificila meserie de a trăi, în acea întreprindere mortală în care cuvântul, mai înainte de a fi o problemă de expresivitate lingvistică, este una de existență.”

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut