Volum în memoria renumitului etnomuzicolog Mircea Cîmpeanu, lansat de Ziua Culturii Naționale

De Ziua Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie, la Cluj-Napoca va fi lansat volumul „Mircea Cîmpeanu – Viitorul trecutului. Studii și cercetări de folclor vocal-instrumental din Transilvania”.

Editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și publicată la Editura „Tradiții clujene” a instituției, cartea cuprinde valoroase materiale de cercetare ale regretatului etnomuzicolog clujean Mircea Cîmpeanu, prezentate cu ocazia numeroaselor participări la simpozioane și colocvii naționale și internaționale, rezultate ale muncii de teren desfășurate pe parcursul a 15 ani.

„Editarea unui volum dedicat lui Mircea Cîmpeanu, la un an de la plecarea din lumea cu dor, este, cu siguranță, un semn de respect și adâncă prețuire față de o personalitate a etnomuzicologiei transilvane care a marcat vizibil această disciplină. Gestul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj – de-a dreptul emoționant – este o discretă reverență față de activitatea științifică a unui cercetător neobosit și readuce în actualitate ideea de justă apreciere a valorilor perene, de colegialitate și onestitate. Întreaga mea considerație pentru inițiativă și, mai cu seamă, pentru acest titlu incitant, de stringentă actualitate – Viitorul trecutului, un titlu care invită la reflecție, la o adâncă și perpetuă cugetare asupra unui lucru care, în cazul de față vizează conceptul de Tradiție. Mai precis, ridică problema viitorului pe care-l are tradiția… la noi, în spațiul românesc”, arată prof. Ilie Moise în prefața volumului.

Lansarea volumului face parte dintr-un eveniment complex, la care sunt invitați toți clujenii. Intitulat „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, acesta cuprinde, pe lângă lansarea de carte, momente muzical-poetice și vernisajul unei expoziții de fotografie etnografică. Evenimentul va avea loc de la ora 16:00, la Centrul de Cultură Urbană – Cazino, din Parcul Central.

***

Dr. Mircea Cîmpeanu, renumit etnomuzicolog și cercetător, a trecut la cele veșnice marți, 9 noiembrie 2021, la vârsta de 62 de ani. A fost angajat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, ca șef birou cercetare-conservare cultură tradițională, dar și membru în Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Cadrul Ministerului Culturii, unde a avut realizări remarcabile.

În cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, activitatea sa impresionantă a inclus o vastă și susținută cercetare pe teren, inițierea și coordonarea unor proiecte de cercetare și schimburi culturale, înregistrări audio și video, participări la conferințe și colocvii naționale și internaționale și membru marcant în juriul a numeroase festivaluri. În urma miilor de ore de cercetare pe care le-a efectuat în teren, realizând înregistrări ale folclorului instrumental și vocal tradițional din județul Cluj, a rezultat o selecție de 50 de CD-uri pentru arhiva muzicală a instituției, dar și numeroase filme documentare.

Totodată, în perioada 2012 -2020 a realizat documentarea către Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Cadrul Ministerului Culturii a șapte titluri de „Tezaure Umane Vii” din județul Cluj. În același timp a introdus în inventarul patrimoniului cultural imaterial „Horitul, horile și horitorii din Câmpia Transilvaniei” și ,,Vioara cu goarnă din zona Bihor – tehnici de construcție și utilizare, repertorii muzicale și interpreți”.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut