Voiculescu: Urgențele de patologie non-COVID vor fi redirecționate către spitale care nu oferă servicii de urgență

Ministrul sănătății Vlad Voiculescu a anunțat că va lua măsuri de regândire a fluxurilor medicale și de concentrare a tuturor forțelor pe îngrijirea pacienților cu COVID-19, menționând că urgențele de patologie non-COVID vor fi direcționate către spitale care nu ofereau până acum servicii de urgență, precum cele de Ortopedie, ORL, Urologie.

„O măsură este regândirea și optimizare a fluxurilor medicale. Este o măsură în curs și care are două obiective, una este reducerea presiunii în UPU”, a afirmat Vlad Voiculescu, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, la numărul celor internați la terapie intensivă se adaugă pacienți care se află mai mult decât ar trebui în UPU. Ministrul a menționat că vor fi redirecționate urgențelor de patologie non-COVID către alte spitale care, până în prezent nu au oferit îngrijire de urgență. „Cu alte cuvinte, anumite spitale de cronici, spitale care, deși au baza materiale și resursa umană pentru a oferi îngrijire urgențelor, nu au făcut-o întotdeauna. Va trebui un efort din partea acestor spitale, cu specialități precum ortopedie, ORL, urologie, chirurgie, etc”, a explicat Voiculescu, citat de AGERPRES.

El a mai spus că se va lua măsura concentrării tuturor forțelor pe îngrijirea pacienților cu COVID-19. „Asta ar putea însemna amânarea unor operații elective, unor proceduri elective, ar putea să însemne că anumite spitale, secții, o anumită parte a resurselor umane vor fi concentrate către tratamentul pacienților cu COVID-19. Evident că asta vine cu un cost, evident că aceste măsuri vin cu costuri care țin și de cei care deja au avut de suferit în urma acestei pandemii”, a adăugat Voiculescu.

Ministrul Sănătății a menționat că există „o grijă deosebită” pentru pacienții non-COVID, amintind în acest sens modificarea Ordinului 555 prin care s-au definit „fluxuri separate pentru îngrijirea pacienților non-COVID”. „În același timp, solicitarea noastră către toate spitalele este de a contribui la acest efort masiv pentru a putea gestiona acest ultim val care va pune o astfel de presiune asupra sistemului medical. Subliniez că sistemul medical nu poate duce pe umerii săi singur toată povara pandemiei. La fel ca în celelalte țări, care au fost copleșite de explozia numărului de cazuri grave, ne confruntăm cu limite care țin nu atât de investiții, cât de resursa umană. (…) Nu putem trage la infinit de aceeași oameni. Avem nevoie să evitați aglomerările, să purtați masca și să rămâneți în casă dacă nu este esențial să ieșiți. Avem nevoie de măsuri de igienă, precum spălarea mâinilor, și avem nevoie ca oamenii să se vaccineze”, a subliniat Vlad Voiculescu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut