Vlogging-ul, nouă metodă în mediul virtual. Riscuri pentru copii!

Să o iau sistematic. Până în 1989, tinerii României aveau câteva vicii,  cine nu are!, printre care fumatul, alcoolul, sexul (de reţinut numărul mare al copilelor ajunse pe mâna diferitelor moaşe pentru întreruperi de sarcină, sarcini nedorite între 15 şi 18 ani. Că multe avorturi ilegale se sfârşeau cu decesele tinerelor, este o poveste la fel de dură, la fel de tristă.

Ce ne-a adus post decembrie 1989? În primul rând, foarte multă nesiguranţă socială. Mă refer la şomaj, plecări la muncă peste hotare în condiţii de sclavagism, răpiri de tinere (forţate să practice prostituţia), răpiri de copii pentru cerşit…Şi tot post decembrie 1989, au apărut pe piaţa din România, stupefiantele, traficul şi consumul de droguri, etnobotanicele…A adus mult abandon şcolar, tinerii fiind transformaţi în veritabili analfabeţi funcţionali.

Odată cu trecere anilor, pe piaţa românească au apărut, cum era de aşteptat, calculatoarele, pagerele, telefoanele mobile. Au apărut reţelele de socializare, ştim cu ce efecte, plusuri şi minusuri inevitabile într-o societate de consum.

De parcă nu ar fi suficient, de ceva timp piaţa propune o nouă metodă în mediul virtual, vlogging-ul. Se vorbeşte, am în vedere România, de dezvoltarea acestuia până la nivel de industrie. Alţii sunt de părere că vlogging-ul este doar în ascensiune. Şi într-un caz şi-n altul, cert este că repreznită un  real pericol pentru copiii cu vârste între 7-10.Voi începe cu date pur tehnice.

Vlogging-ul are un impact sigur asupra societăţii prin reinventarea marketingului şi a publicităţii. Companii mari plătesc bani grei pentru promovarea produselor. Concluzia? Contractele de publicitate aduc bani. Sunt aceşti bani urmăriţi? Se percep taxe? Sunt poveşti pentru instituţiile financiare ale ţării. Trebuie să recunoaşteţi că activitatea în sine este deja meserie. Mai departe…De unde succesul? Este un alt capitol interesant, atâta timp cât în scenă intră vlogger-ul. Cel care alege să-şi povestească momente din viaţa personală. Unele poveşti sunt de succes, altele nu. Dar trebuie ascultate pentru că multe dintre ele promovează pornografia infantilă, violenţa, nu sunt singurele. În plus, părinţii trebuie să ştie că un alt risc îl reprezintă folosirea datelor personale din şi în mediul urban, controlarea vieţii tânărului de către vloogeri, ajungându-se uşor la încălcarea legislaţiei de către tinerii neexperimentaţi. Putem aminti între alte riscuri,  timpul petrecut în faţa calculatoarelor de către copii, expunerea la publicitate mascată prin promovare de produse, unele contrafăcute.

Vlogging-ul are priză la majoritatea tinerilor. Are din mai multe şi întemeiate motive. În primul rând, este despre cultura lor, despre viaţa lor de zi cu zi, despre experienţele prin care trec, multe dureroase. Prin vlogging copiii îşi fac auzită vocea, pentru că vorbim despre un instrument despre cultura lor. Copiii, prin vlogging, pot spune cam tot ce gândesc, tot ce-şi doresc, luînd parte la viaţa socială ca orice adult.

Pentru a fi în topul vlogger-ilor, trebuie să munceşti, alte ore bune pierdute în faţa calculatorului. Trebuie să-şi asiguri permanenţa în comunitatea lor (vlogger-ul PeWDiePie are, ca să vă dau doar un exemplu, peste 86 de milioane de abonaţi!). Putem vorbi şi scrie despre vloggeri buni şi vloggeri răi. Ca să nu mai spun că nu demult s-a desfăşurat şi o ediţie din Turneul  Vloggerilor, la care ajungi după ore şi ore de muncă.

În viaţa tinerilor noştri şi nu numai, calculatorul şi telefoanele mobile sunt prezenţe constante. Îi văd pe tineri pe stradă, adulţi deopotrivă, mă gândesc spre ce-şi îndreapta atenţia. Ce filme urmăresc, în ce jocuri sunt prinşi. La şcoală este la fel, majoritatea au ochii pe telefoanele mobile, mai puţin către deloc spre ce se predă. Profesorii nu mai au de foarte mult timp dreptul de a se atinge de ei. Şi nu au pentru că orice atenţionare a elevului devine “rele tratamente aplicate minorului”, declaraţii, scandal din partea părinţilor, aceştia din urmă mult prea permisivi. În acelaşi timp, recunosc că este greu, chiar foarte greu să-i controlezi pe copii. Părerea mea este de a acorda o altă atenţie, mare, mult mai mare, fenomenului vlogging. Şi pentru dvs, şi pentru copiii dvs.

Demostene ȘOFRON

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *