Visit Armenopolis – Turul poveștilor din Gherla

Într-o locație pitorească din municipiul Gherla a avut loc evenimentul „Visit Armenopolis”, încununat de Povestea Gherlei și oamenii ei, între care un loc important îl ocupă membrii comunității armenești.

Nu întâmplător, la această frumoasă manifestare cu scop turistic a fost invitat președintele sucursalei Transilvania Nord a  Uniunii Armenilor din România , ing. Ioan Esztegar, care în cuvântul său a prezentat istoricul, tradițiile și obiceiurile armenilor din pitoreasca așezare de pe Valea Someșului Mic, cunoscută de toată lumea ca fostul Armenopolis. A urmat  evoluția de mare  succes a Ansamblului de dansuri armenești „Hayakaghak”, condus de Ursan Esztegar Erika, ansamblu care a susținut un bogat program de jocuri tradiționale armenești din localitate, din care nu puteau lipsi dansurile „Hzor  Hayastan”, Sardarapat”, Im Anune Hayastan E”,  „Tsaghkadzori” și „Vartavar”, toate primite  cu multă căldură de numeroasa asistență prezentă în curtea interioară a clădirii arhitectonice de pe strada 1 Decembrie 1918.

Din acțiunile desfășurate nu putea lipsi obișnuita degustare de specialități gastronomice armenești, de mare căutare fiind ciorba de hurut. În cadrul evenimentului au mai fost organizate expoziții și târguri meșteșugărești cu produse locale, ateliere de  meșteșuguri populare și artizanat. Vizitatorii au putut admira și o expoziție de fotografii cu imagini vechi din Gherla, printre care s-au aflat și case armenești de mare valoare arhitectonică.

Manifestarea „Visit Armenopolis” de la Gherla a cuprins nu mai puțin de 20 de evenimente, dar noi am ales doar evenimentele referitoare la tradițiile comunității armenești din localitate, recunoscută și apreciată, prin păstrarea identității și a obiceiurilor, în toată țara și chiar și peste hotare.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut