Virgil Măgureanu își lansează la Cluj-Napoca volumul „Ce s-a întâmplat de fapt, Un dialog despre perioada postdecembristă”

Clujenii interesați să afle lucruri inedite din istoria recentă a României sunt așteptați să participe, miercuri, la lansarea cărții „Ce s-a întâmplat de fapt, Un dialog despre perioada postdecembristă”, realizată sub formă de interviu între istoricul Lavinia Betea și Virgil Măgureanu. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11 în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Noua apariție editorială va fi prezentată de profesorul universitar Gabriela Ciot și de profesorul universitar Tudor Sălăgean. De asemenea, va fi de față și protagonistul cărții-interviu, Virgil Măgureanu, primul șef al serviciilor secrete din România de după căderea comunismului.

Cartea apărută la Editura Rao în condiții grafie de excepție este alcătuită din 18 capitole și are 440 de pagini.

„Am întrezărit în propunerea domnului Măgureanu unica şansa de a‑mi confirma sau infirma ipotezele personale. Mai ales asupra evolu‑ ţiei României post‑ceauşiste, ca fost director al Serviciului Român de Informaţii în anii 1990‑1997. Cei şapte ani – magică cifră! – sunt toc‑ mai etapa destructurării instituţiilor şi relaţiilor regimului comunist şi a articulării, pe ruinele acestora, a noii constituţii, transformării regi‑ mului de proprietate şi guvernare, compunerii şi recompunerii de par‑ tide politice, accelerării vitezei în succesiunea echipelor manageriale şi încă altor multiple schimbări generos anunţate ca reformă a societăţii în spiritul democraţiei. Prin însăşi biografia sa, fostul director al SRI e un reper reprezentativ al schimbării: fostul profesor la Academia par‑ tidului, ostracizat muzeograf la Focşani, se revede cu Ion Iliescu în sediul televiziunii asediat de dubioşii „terorişti“ în 23 decembrie 1989; sub steaua norocoasă a celui devenit „eroul zilei“ repune în drepturi cea mai hulită instituţie a epocii – serviciile special”, explică Lavinia Betea.

Printre numeroasele subiecte abordate se află evenimentele din decembrie 1989, desființarea Securității și înființarea Serviciului Român de Informații, protestele din Piața Universității, mineriadele dar și alegerile din „duminica orbului”.

O altă temă prezentată în care este „despărțirea de Ion Iliescu”.

„Reflecţiile asupra celor întâmplate în decembrie ’89 nu mai pot fi ca în primii ani de la acele evenimente, neapărat polemice şi cu un puternic iz vindicativ la adresa unora şi altora dintre protago‑ nişti. Pe măsura trecerii timpului, tot mai puţini dintre români îşi pot extrage legitimitatea poziţiei lor sociale din rolul jucat în împrejurările evenimentelor tulburi ale lui decembrie 1989 şi a pri‑ milor ani din ultimul deceniu al secolului trecut. Încet, încet, per‑ sonajele care au ocupat locuri de prim rang pe scena agitată a unei Românii, în sfârşit, ieşită din totalitarism au părăsit prim planul vieţii politice şi sociale, fără să fi lăsat prea multe urme cu toate promisiunile, care mai de care mai emfatice, făcute la început. S‑a făcut mare caz în acei ani de început, a unei noi ere care părea că a părăsit definitiv totalitarismul, de caracterul revoluţionar al celor întâmplate”, spune Virgil Măgureanu în postfața cărții.

C. PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut