Violența de gen continuă să reprezinte un flagel în întreaga Europă

Violența de gen continuă să reprezinte un flagel în întreaga Europă și, deși unele țări au reușit să reducă într-o mică măsură numărul cazurilor de acest fel, pandemia de coronavirus îngreunează această luptă, deoarece multe victime s-au văzut obligate să conviețuiască o perioadă mai îndelungată, ba chiar să se izoleze cu agresorii lor, scrie EFE,  citată de AGERPRES, într-un amplu comentariu, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, sărbătorită la 8 martie.

Înmulțirea inițiativelor legislative pentru reducerea numărului de infracțiuni de gen sau mișcările sociale de apărare a femeilor nu sunt suficiente pentru a rezolva o problemă în legătură cu care, în unele țări precum Belgia sau Ungaria, nici măcar nu există cifre oficiale.

Acolo unde există, ele vorbesc de la sine. De pildă, în Germania o femeie a fost ucisă la fiecare trei zile în 2019, iar în Italia crimele împotriva femeilor au reprezentat 50% din numărul total de omucideri în timpul perioadei de carantină din martie și aprilie anul trecut.

Sunt date care arată că Europa trebuie să continue să acționeze, atât la nivel social, cât și legislativ, pentru a avansa pe calea egalității și, mai ales, pentru a evita și alte decese.

Italia

Un număr de 112 femei au fost ucise în Italia în violențe de gen în 2020, față de 111 în 2019, potrivit datelor Serviciului de Analiză Criminalistică al Poliției.

În lunile februarie, mai și octombrie din anul 2020, toate femeile ucise și-au pierdut viața într-un cadru familial-afectiv.

Institutul Național de Statistici (Istat) a informat recent că, doar în primul semestru al anului 2020, „asasinatele împotriva femeilor au reprezentat 45% din numărul total al omuciderilor, față de 35% în primele șase luni ale anului 2019, și au ajuns la 50% în timpul lockdown-ului impus din cauza pandemiei, în martie și aprilie”.

Numeroase asociații de protejare a femeilor, între ele ‘Non una di meno’ (Nici una mai puțin – n.r.), au denunțat că, odată cu carantina din 2020, femeile au întâmpinat mai multe dificultăți în a-și denunța agresorii și s-au văzut obligate să conviețuiască cu aceștia.

Printre măsurile legislative menite să frâneze crimele de gen, Italia a aprobat în 2019 o lege numită ‘Codice rosso’ (Codul roșu – n.r.), care acordă prioritate cazurilor de violență de gen și obligă poliția să se mobilizeze în cazul tuturor denunțurilor, în contextul în care, înainte de adoptarea acestei legi, poliția trebuia să constate mai întâi dacă situația denunțată reprezenta cu adevărat o urgență.

Regatul Unit

Potrivit statisticilor oficiale, 61 de femei au fost ucise de actualul sau fostul partener în intervalul martie 2019 – martie 2020 în Anglia și în Țara Galilor, regiuni care grupează circa 90% din populația Regatului Unit.

Este vorba despre cea mai scăzută cifră începând din anul 1977, când a început să se țină o evidență. În ultimul deceniu, în medie 80 de femei au fost ucise anual de fostul sau actualul partener de viață.

În martie 2020, guvernul britanic a prezentat în parlament o nouă versiune a proiectului de lege a „abuzurilor în cuplu” – care urmează să primească unda verde a Camerei Lorzilor – pentru a formula o nouă definiție juridică a „abuzului în cuplu”, „empowerment-ului” (capacitarea femeilor) și „protejarea” femeilor supraviețuitoare ale abuzului în cuplu.

În plus, executivul britanic va depune un amendament la proiectul de lege pentru a extinde măsurile împotriva violenței de gen și a adăuga altele – de pildă introducerea unui nou delict precum strangularea neletală sau înăsprirea pedepselor în cazul delictului de comportament dominant -, pentru a include abuzul chiar și atunci când victimele și agresorii nu mai locuiesc împreună.

Belgia

Potrivit Institutului belgian pentru Egalitate între bărbați și femei, guvernul nu publică date privind uciderea femeilor, dar există alte statistici care oferă unele piste.

Pe de-o parte, există datele anuale ale Colegiului procurorilor generali despre cazurile de asasinare, deces și ucidere din culpă în contextul violenței în cuplu, însă acestea includ și cazuri de tentativă de omor și se referă atât la femei, cât și la bărbați. În acest cadru, în 2016 au fost înregistrate 143 de cazuri, o cifră similară celei din 2017 (144 de cazuri), care a crescut până la 172 în 2018 și a scăzut din nou, la 151 de cazuri, în 2019. Din statisticile judiciare se poate trage concluzia că în fiecare an se produc între 15 și 20 de omucideri în interiorul unui cuplu.

Pe de altă parte, există cifrele neoficiale ale colectivului „Stop feminicidului” pe baza informațiilor publicate în presă, potrivit cărora în 2017 au fost comise 42 de asasinate asupra femeilor, 38 de asasinate în 2018, câte 24 de crime în 2019 și 2020, iar în cele mai bine de două luni scurse de la începutul lui 2021 s-au înregistrat cinci cazuri.

Țările de Jos

Date ale Institutului pentru Drepturile Omului din Țările de Jos și ale agenției de statistici CBS indică faptul că peste 40 de femei sunt ucise în fiecare an de foștii lor parteneri, ceea ce înseamnă că 56% din numărul total de femei ucise în Țările de Jos între 2015 și 2019 au fost victimele cuiva cu care aveau o relație sentimentală. Procentul crește la peste 75% de femei asasinate atunci când agresorul este un bărbat din familia victimei, inclusiv tați sau parteneri de viață.

Potrivit CBS, principalele motive sunt „circumstanțele familiale (o ceartă conjugală) și gelozia”, însă Institutul subliniază că aceasta este „o reprezentare mult prea simplistă a realității, dat fiind că violența din partea partenerului este adesea un mijloc de a impune relații (de superioritate) în cadrul legăturii” sentimentale.

Spania

Anul trecut 45 de femei au fost ucise în Spania de către actualii sau foștii parteneri, cu 10 mai puțin decât în 2019, potrivit datelor agenției guvernamentale împotriva violenței de gen.

Principalele progrese normative prevăzute de Ministerul Egalității, cum ar fi anularea distincției penale între abuz sexual și viol în agresiunile sexuale sau obținerea consimțământului explicit în clasificarea delictelor sexuale, nu s-au putut adopta în 2020 din diverse motive.

Grecia

În Grecia, țară în care discriminarea sexuală pe bază de gen este profund ancorată în viața de zi cu zi, potrivit EFE, până cu puțin timp în urmă nu existau statistici oficiale cu privire la violența în cuplu și în special asupra feminicidului.

Conform datelor facilitate de Diotima, organizație neguvernamentală specializată în violența de gen, în 2020 nouă femei au pierit ucise de foști sau actuali parteneri.

Totuși, după valul de denunțuri de abuzuri sexuale declanșat de confesiunile unei medaliate olimpice, Grecia experimentează în prezent propria sa mișcare MeToo, ceea ce l-a făcut pe premierul elen Kyriakos Mitsotakis să anunțe o inițiativă legală de înăsprire a pedepselor și de prelungire a perioadei de prescriere a faptelor ce includ agresiuni sexuale. În plus, guvernul a creat o pagină web cu informații privind instrumentele aflate la îndemâna femeilor pentru a denunța violența de gen.

Portugalia

În Portugalia există date oficiale doar în legătură cu crimele de „violență domestică”, în care sunt incluși deopotrivă bărbați și copii, și nu sunt luate în calcul crimele împotriva femeilor produse în afara relațiilor sentimentale sau de familie.

În contextul familial, 27 de femei au murit în 2020, cu una mai mult decât anul precedent.

Asociația feministă UMAR contabilizează anual numărul femeilor ucise în cazuri de violență de gen prin intermediul informațiilor care apar în presă, iar raportul său cel mai recent arată că între 1 ianuarie și 15 noiembrie 2020 au fost ucise 30 de femei, în timp ce pe tot parcursul anului 2019 numărul total al femeilor ucise a fost de 33.

În Portugalia, anul 2019 a fost unul de conștientizare a violenței de gen, prin decretarea unei zi de doliu național pentru victime, elaborarea unui pachet de măsuri ce a inclus crearea de cabinete de asistență în cadrul departamentelor de anchetă penală ale Procuraturii și îmbunătățirea pregătirii agenților de securitate, a funcționarilor din sistemul judecătoresc și a magistraților.

Franța

În 2020, Franța a înregistrat cele mai puține cazuri de femei ucise de partenerii lor foști sau actuali de când guvernul a început să țină o astfel de evidență, în urmă cu 15 ani. Chiar și așa, numărul continuă să fie îngrijorător: 90 de femei ucise în 2020, față de 146 în 2019.

Executivul francez consideră că această scădere este una modestă, dar oferă motive de speranță și o leagă de măsurile adoptate în 2019, cum ar fi folosirea brățărilor electronice, ordinele de protecție sau numeroasele linii telefonice de urgență.

Aceste măsuri, rezultatul concertării dintre asociații și puterile publice, au reprezentat răspunsul autorităților la creșterea numărului de feminicid în 2019 (cu 25 de femei ucise mai mult decât în 2018), considerat un an negru în acest domeniu, și creșterea numărului de solicitări ale feministelor în Franța.

Germania

În Germania, 117 femei au fost ucise de foști sau actuali parteneri în 2019, potrivit datelor Biroului Federal de Investigații Penale (BKA), ceea ce înseamnă o medie de o femeie ucisă la trei zile.

În același an, din cele 141.792 de cazuri de violență de gen înregistrate în țară, în 81% din cazuri (141.792) victimele au fost femei, față de 114.393 în 2018, și 19% (26.889) au fost bărbați.

În cazurile de viol și agresiuni sexuale în cuplu, peste 98% dintre victime au fost femei, iar în privința hărțuirii și amenințărilor în cuplu, procentul este de 89%.

Aproape jumătate dintre victimele delictelor de violență de gen înregistrate în 2019 trăiau în aceeași casă cu presupusul agresor, iar în ceea ce privește victimele, 79,9% erau femei și 20,1% erau bărbați.

Ministerul pentru femei din Germania a aprobat în 2020 o strategie pentru egalitatea de gen, sub sloganul „Puternice pentru viitor”, în care au fost stabilite obiectivele menite să ducă la egalitatea de gen între bărbați și femei.

Ministerul a mai adoptat anul trecut un program federal de investiții numit „Împreună contra violenței împotriva femeii”, cu scopul de a susține și a extinde finanțarea pentru refugiați, centre de consiliere și centre pentru femeile victime ale violențelor unde acestea pot veni împreună cu copiii lor.

Suedia

În 2019, în Suedia au fost ucise 25 de femei în cadrul violenței de gen, potrivit ultimelor date disponibile ale Consiliului Național pentru Prevenirea Crimelor, organism responsabil cu întocmirea acestui tip de statistici.

Guvernul suedez, la putere din 2014 și care se definește drept fățiș feminist, a introdus în 2018 o modificare juridică pentru a considera viol orice act sexual fără consimțământ expres.

Autoritățile suedeze vor aloca circa 9 milioane de euro în următorii doi ani pentru a trata persoanele cu antecedente de violență de gen.

Danemarca

În Danemarca sunt ucise în fiecare an circa șase femei, potrivit datelor Danner, principala organizație daneză specializată în violența de gen.

Autoritățile daneze au aprobat anul trecut o reformă legală privind violul asemănătoare cu legea suedeză, care presupune consimțământ explicit, și a adoptat recent o alta care va penaliza și violența psihică, nu doar pe cea fizică.

Pentru 2021, guvernul danez a alocat circa 7 milioane de euro pentru creșterea numărului de locuri în centrele de primire pentru femei și aproape 3,5 milioane de euro pentru ca Inspecția Muncii să-și intensifice eforturile de detectare a cazurilor de hărțuire psihică și sexuală.

Finlanda

Finlanda este a patra țară din Europa cu cel mai mare grad al egalității de gen, potrivit Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE), însă în mod paradoxal se situează totodată pe locul al doilea în privința nivelului de violență la care sunt supuse femeile, după cum o recunoaște chiar guvernul de la Helsinki.

Ultimele date disponibile arată că 15 femei au fost ucise de foști sau actuali parteneri în 2019, într-o țară cu 5,5 milioane de locuitori, și aproape una din trei femei a denunțat că a fost victimă a unui tip de violență de gen.

„Violența împotriva femeii reprezintă una dintre cele mai mari probleme de drepturile omului din Finlanda”, a admis șefa executivului, Sanna Marin, în ambițiosul program pentru egalitate aprobat la începutul mandatului ei.

Acest program urmărește să diminueze violența de gen la adresa femeilor, să consolideze egalitatea în cadrul căminului, să sporească egalitatea la locul de muncă și să reducă breșa salarială între bărbați și femei înainte de 2023, prin intermediul unui amplu pachet de măsuri și reforme legislative.

România

Potrivit bilanțului privind violența de gen publicat de autoritățile române la 8 martie 2020, 51 de femei au fost ucise de soți sau parteneri sentimentali în cursul anului 2019.

Parlamentul a aprobat în octombrie un proiect de lege prin care urmărirea penală poate fi declanșată din oficiu în cazurile de violență domestică, chiar dacă victima decide să nu prezinte un denunț.

Ungaria

Ungaria nu publică date oficiale despre feminicid sau violența de gen, însă organizația neguvernamentală NANE a transmis că 10 femei au murit în 2020, ucise de o rudă sau de partener, deși adaugă că numărul victimelor este în realitate mai mare.

În mai 2020, parlamentul, dominat de formațiunea conservatoare Fidesz, a respins ratificarea Convenției de la Istanbul privind violența împotriva femeii, susținând că executivul de la Budapesta nu dorește ca „ideologia de gen” să fie inclusă în legislația ungară.

În octombrie a intrat în vigoare o reformă legislativă care limitează posibilitatea de eliberare condiționată în cazul crimelor care au legătură cu violența în familie.

Polonia

Statisticile poliției relevă că în Polonia 250.000 de persoane suferă din cauza violenței de gen în fiecare an, în marea lor majoritate femei. Între 400 și 500 de femei sunt ucise anual, după cum a dezvăluit într-o dezbatere parlamentară deputata poloneză Monika Rosa.

Mai multe rapoarte, cum ar fi cel al Centrului pentru Drepturile Femeii (CPK), o organizație neguvernamentală care sprijină victimele, au indicat că violența de gen a crescut cu până la 50% anul trecut, în timpul perioadelor de carantină.

În mai 2020, parlamentul de la Varșovia a aprobat o lege care permite poliției să-i separe imediat pe agresori de victime, fără a mai aștepta o decizie judecătorească și chiar dacă acest lucru presupune evacuarea vinovatului din căminul familiei.

Perioada de evacuare, de 14 zile, poate fi extinsă prin intermediul procedurilor judiciare cu caracter extraordinar și în regim de urgență. Totodată, autoritățile trebuie să verifice punerea în aplicare a acestor ordine.

Un raport elaborat de guvernul polonez a detectat o toleranță „îngrijorătoare” în rândul populației față de acest tip de infracțiuni și consemnează faptul că 10% dintre bărbații polonezi cred că nu există conceptul de viol în cadrul unei căsnicii.

Guvernul polonez intenționează să se retragă din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Austria

Guvernul austriac va actualiza abia la sfârșitul lunii martie datele privind feminicidul, un concept care anul trecut nici măcar nu figura în statisticile oficiale.

Organizația neguvernamentală Refugiu pentru Femei a numărat 24 de femei ucise în cadrul violenței de gen în 2020 și patru de la începutul anului în curs.

Rusia

În Rusia nu există încă o lege specifică privind violența de gen și nici statistici oficiale, însă activistele în domeniu apreciază că mii de femei mor în fiecare an în această țară, victime ale partenerilor lor.

Potrivit unui raport publicat în februarie de un grup de asociații ale femeilor, în 2018 circa 5.000 de decese au avut legătură cu violența de gen.

Avocata poporului, Tatiana Moskalkova, a dezvăluit că circa 60.000 de femei sunt primite în fiecare an în centre de resort și a făcut apel la creșterea numărului de astfel de centre în întreaga Rusie.

La rândul lor, autorii unui proiect de lege privind prevenirea violenței de gen au declarat că actul normativ va fi prezentat în parlament după alegerile legislative din septembrie.

Serbia

Un total de 26 de femei au fost asasinate în Serbia în 2020 de partenerii sau rudele lor de sex masculin, jumătate dintre ele chiar în interiorul căminelor pe care le împărțeau cu agresorii.

Serbia are un cadru legal de protecție a victimelor, iar legile și Constituția țării garantează egalitatea între femei și bărbați, însă discriminarea la adresa femeilor continuă să fie prezentă.

Turcia

În anul 2020, în Turcia au fost comise cel puțin 284 de asasinate împotriva femeilor din motive de gen, potrivit calculelor făcute de organizația neguvernamentală Bianet, în lipsa cifrelor oficiale. Totuși, grupurile feministe susțin că numărul real se ridică de fapt la 300.

Cu toate că Turcia a ratificat Convenția de la Istanbul pentru combaterea violenței împotriva femeilor, feministele denunță că punerea în aplicare a măsurilor concrete lasă mult de dorit.

Președintele Turciei, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a propus chiar retragerea țării sale din acest acord, dar a dat în cele din urmă înapoi după numeroase manifestații de protest ale femeilor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut