Vatican: Uniunile între persoanele de același sex nu pot primi binecuvântarea Bisericii Catolice

Vaticanul a publicat luni o notă în care se arată clar că Biserica Catolică nu poate binecuvânta uniunile între persoanele de același sex, după ce în unele medii ecleziastice au apărut îndoieli pe această temă.

Vaticanul a reafirmat doctrina Bisericii Catolice care consideră homosexualitatea un „păcat” și a confirmat imposibilitatea pentru cuplurile de același sex să primească binecuvântarea căsătoriei, rezervată doar „uniunii indisolubile dintre un bărbat și o femeie”, relatează EFE și AFP, citate de AGERPRES.

Instituția Vaticanului responsabilă cu dogma catolică, Congregația pentru Doctrina Credinței, a publicat textul „Responsum ad dubium” care se referă la următoare întrebare: „Este biserica îndrituită să binecuvânteze uniunile dintre persoanele de același sex?” „Nu”, a tranșat Congregația în acest document, semnat de cardinal Luis Ladaria, prefect al acestei instituții.

„În unele cercuri ecleziastice se difuzează în prezent proiecte de propuneri de binecuvântare a uniunilor între persoanele de același sex”, scrie Congregația în preambulul acestui text menit să clarifice poziția oficială a Vaticanului.

„Atunci când binecuvântarea este invocată pentru anumite relații umane este necesar (…) ca ceea ce este sacru să fie obiectiv și pozitiv ordonat pentru a putea primi binecuvântarea în funcție de planurile Domnului (…) Doar realitățile care sunt ele însele ordonate pentru a sluji aceste planuri sunt compatibile cu esența binecuvântării acordate de biserică”, adaugă Congregația.

„Din aceste motiv nu este licit să se acorde binecuvântare relațiilor sau parteneriatelor, chiar și stabile, care implică o practică sexuală în afara căsătoriei (altfel spus în afara uniunii indisolubile dintre un bărbat și o femeie deschisă în sine perpetuării vieții)”, asigură Congregația.

Congregația încurajează însă comunitatea creștină și pe pastorii ei „să privească cu respect și delicatețe persoanele cu înclinații homosexuale” și „să găsească modalitățile cele mai potrivite”.

În urmă cu cinci luni, afirmații ale papei estimând că „persoanele homosexuale sunt îndrituite să întemeieze o familie” și că au „dreptul de a fi acoperite legal” au suscitat o amplă polemică, înainte ca Vaticanul să precizeze că papa Francisc nu a pus sub nicio formă în chestiune dogma căsătoriei dintre un bărbat și o femeie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut