Vârsta de pensionare crește, dar candidații maturi sunt discriminați la angajare

Trei din cinci candidați de peste 45 de ani s-au simțit discriminați cu privire la vârstă la un interviu de angajare, în timp ce un recrutor din trei spune că a selectat candidații pe acest criteriu.

Rezultatele celui mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs, arată că vârsta continuă să fie un criteriu important în recrutarea de personal, iar 80% dintre candidații de peste 45 de ani simt că există o reticență a recrutorilor privind persoanele mai în vârstă, iar 60% susțin că au participat la cel puțin un interviu de angajare în care au fost discriminați din cauza vârstei. De cealaltă parte, unul din trei recrutori recunoaște că a refuzat cel puțin o dată un candidat din cauza vârstei sale.

Vârsta candidaților contează pentru peste 15% dintre recrutori, în timp ce mai mult de jumătate (57%) spun că acest aspect depinde mult de specificul jobului. Atunci când analizează un CV, pe lângă vârstă, recrutorii se mai uită la experiența și studiile candidatului (peste 85%), dar și la locație. Când vine vorba despre candidații mai în vârstă, 34% dintre recrutori spun că sunt îngrijorați de lipsa celor cu experiență înutilizarea noilor tehnologii, 14% de rezistența lor la schimbare, alți 14% de lipsa de deschidere privind învățarea de lucruri noi, precum și de riscul crescut al unor probleme de sănătate. Rezultatul este că angajații de peste 45 de ani întâmpină dificultăți în a concura cu candidații tineri pe poziții unde contează mai mult capacitatea de adaptare și dinamismul, decât experiența propriu-zisă.

Trebuie remarcat că 3 dintre 4 candidați spun că au de gând să lucreze și după pensionare, 62% doar pentru a rămâne activi, iar 38% pentru că au nevoie de bani. În acest sens, 35% ar lua în calcul să învețe o nouă specializare care să le ușureze experiența găsirii unui job doar dacă le-ar solicita acest lucru angajatorul, 33% dacă acest lucru ar fi disponibil gratuit și aproape 12% ar învăța o nouă specializare indiferent de cost. Dintre cei care au răspuns afirmativ, 39% ar participa la cursuri de formare în domeniul informaticii sau al altor tehnologii, 13% ar învăța o limbă străină, tot 13% ar urma un curs pentru dezvoltarea abilităților de conducere sau de management și aproape 10% ar participa la un curs de formare în domeniul relații cu clienții.

Potrivit datelor recensământului efectuat de Institutul Național de Statistică, în prezent, pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă 39,5% dintre cei peste 10,8 milioane de cetățeni români inactivi economic. De asemenea, datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că aproape 63% dintre șomerii înregistrați în România în decembrie 2022 aveau peste 40 de ani. Pe de altă parte, noile prevederi legislative cresc vârsta de pensionare a femeilor de la 61 de ani și 9 luni la 62 de ani, și vizează majorarea treptată a acesteia până la 65 ani în 2035, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaților.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut