Vara în satul ardelean: Expoziție de fotografie etnografică

Bogăția obiceiurilor și tradițiilor de vară din diverse zone etnografice ale Ardealului – Cluj, Sălaj, Maramureș, Alba, Brașov sau Sibiu – este reflectată în expoziția de fotografie etnografică „Vara în satul ardelean”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), pe simezele din foaierul Bibliotecii Județene  „Octavian Goga” Cluj-Napoca.

Imaginile, din vasta arhivă foto a CJCPCT, au fost surprinse în timpul campaniilor de cercetare ale instituției, dar și pentru Concursul național „Fotografia-document etnografic”.  „Intratuʹ fetei în joc” la Orman, „Târgu’ cireșelor” la Berchieșu, „Claca la strânsu’ fânului” din Mărișel, tradițiile de nuntă din Sălaj sau „Cununa de seceriș” sunt doar câteva din activitățile și obiceiurile specifice anotimpului cald. Fotografiile, de mari dimensiuni, sunt însoțite de detalii de natură etnografică despre tradițiile surprinse în imagine. Majoritatea au fost realizate recent, ceea ce înseamnă – spun cercetătorii – că „satul românesc nu și-a uitat tradițiile”.

„Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a avut o activitate prolifică în ultimele luni în ceea ce privește cercetarea pe teren și organizarea de reconstituiri, expoziția fiind un prilej de a aduce în fața publicului o parte din rezultate. Printre altele, echipa de cercetare a instituția a documentat: jocul satului, gastronomia tradițională, târgurile și clăcile din sate precum Orman, Negreni sau Berchieșu” – precizează CJCPCT Cluj.

Fotografiile prezente în expoziție sunt semnate de fotografii clujeni Nicu Cherciu, Mircea Cîmpeanu, Darius Echim, Adriana Andrei, Ioan Bruchental, Vasile Mathe, dar și de CJCPCT Sibiu, Vlad Dumitrescu-Brașov, Marius Mirel Matyas-Sălaj, Gheorghe Petrila-Bihor, Felician Săteanu-Maramureș, Vasile Sârb-Alba, Vitos Hajnal-Harghita,

artiști fotografi și cercetători recunoscuți pentru bogata activitate în zona fotografiei etnografice, „fapt reflectat în valoarea documentară, pe lângă cea artistică, a fotografiilor din expoziție” – după cum remarcă organizatorii/

Expoziția este deschisă pentru public până în 30 august.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut