Vaccinul AstraZeneca: alergii severe adăugate la posibilele efecte secundare (EMA)

Alergiile severe ar trebui adăugate pe lista posibilelor efecte secundare ale vaccinului anti-COVID19 AstraZeneca, după identificarea unor legături probabile cu reacții de acest gen în Marea Britanie, a anunțat vineri Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Agenția europeană a anunțat joi că investighează o problemă separată legată de tulburări de coagulare, ceea ce a determinat Danemarca, urmată de alte țări europene, să suspende utilizarea vaccinului dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca și Universitatea Oxford. EMA a afirmat totuși joi că utilizarea acestui vaccin este sigură.

Agenția Europeană a Medicamentului a declarat vineri într-un comunicat că „a recomandat actualizarea informațiilor despre produs pentru a include anafilaxia și hipersensibilitatea (reacții alergice) ca efecte secundare”.

„Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de cazuri de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie”, a explicat agenția cu sediul la Amsterdam. „După o analiză atentă a datelor, comitetul însărcinat cu evaluarea riscurilor medicamentelor a constatat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puțin unele dintre aceste cazuri”, a adăugat EMA.

Cu toate acestea, Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că anafilaxia, considerată o „reacție alergică severă”, este deja un „efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinuri”.

Informațiile privind vaccinul AstraZeneca/Oxford indică deja faptul că persoanele care primesc vaccinul trebuie ținute sub „supraveghere atentă timp de cel puțin 15 minute” după administrare, în caz de reacții alergice.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut