USAMV Cluj: Dan Cristian Vodnar, semifinalist în Concursul de inovare socială de la Viena

Dintre cei 1408 candidaţi la ediţia 2015 a concursului european de inovare socială, Dan Cristian Vodnar, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj- Napoca, cu proiectul „New generation of functional beverages with impact on human gastrointestinal health”, a fost selectat între cei 30 de semifinalişti, invitaţi să participe la Academia de mentorat în materie de inovare socială de la Viena, în perioada 7-9 septembrie. Aici, cei 30 de Dan-Vodnarconcurenţi îşi vor elabora ideile cu ajutorul unei asistenţe personalizate şi în cadrul unei sesiuni de ateliere. Juriul va selecta zece finalişti, iar celor mai eficace trei proiecte li se va acorda cîte un premiu în valoare de 50.000 de euro, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, care va avea loc la Bruxelles în noiembrie 2015 – a anunţat, miercuri, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj- Napoca.

Potrivit unui comunicat al USAMV, remis presei, concursul european pentru inovare socială, lansat în memoria lui Diogo Vasconcelos, este un concurs cu premii, organizat de Comisia Europeană în toate ţările europene. Tema celei de-a treia ediţii, din 2015, este „Noi modalități de creştere” şi se axează pe utilizarea inovării sociale pentru a stimula o creştere economică mai durabilă şi mai favorabilă incluziunii în Europa. Concursul are ca obiectiv sprijinirea ideilor creative şi tangibile care pot schimba modul în care economiile şi societăţile noastre funcţionează şi interacţionează  şi oferirea unei platforme, inovatorilor din domeniul social în Europa.

„Dan Vodnar este şef lucrări în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, iar ideea cu care participă în cadrul acestei competiţii are în vedere realizarea unor noi băuturi non-alcoolice cu beneficii pentru consumatori. Relevanţa practică a acestei idei derivă din faptul că produsele vor avea un preţ redus datorită utilizării de materii prime cu costuri mici, se vor utiliza tehnici moderne de protejare şi maximizare a viabilităţii bacteriilor probiotice şi se va utiliza un recipient inteligent care să confere stabilitate băuturii, bacteriilor probiotice şi compuşilor bioactivi. Mai mult, băuturile vor fi testate clinic pe subiecţi umani sănătoşi şi pe subiecţi cu diverse afecţiuni gastrointestinale. Ideea aplicaţiei selectate în cadrul Concursului de inovare socială, organizat de Comisia Europeană, este o extensie a proiectul de cercetare coordonat de  Dan Vodnar, la care lucrează în prezent peste 20 de cercetători de la USAMV Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca şi un partener economic (BWB), în cadrul programului Parteneriate în domenii prioritare – PN II, derulat cu sprijinul MEN – UEFISCDI” – se precizează în comunicatul USAMV.

M. T.

Articole din aceeasi categorie