Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, selectată pentru două proiecte Erasmus+

Patru universități din România au fost selectate să participe la proiectul european Erasmus+, care prevede testarea unor noi forme de cooperare transnațională între instituțiile de învățământ superior – anunță Ministerul Educației.

Rezultatele apelului Erasmus+ pentru cele două instrumente dedicate universităților au fost anunțate marți, 31 ianuarie, de Comisia Europeană.  Este vorba despre lansarea a zece proiecte-pilot, fiecare putând primi, timp de un an, un buget de până la 200.000 de euro prin Erasmus+. Acest program reprezintă o etapă importantă, inclusă în Strategia europeană pentru universități anunțată în urmă cu un an de oficialii Comisiei Europene.

Din România, la proiectul-pilot care va testa și va dezvolta tot ceea ce presupune obținerea unei diplome comune oferite de instituții europene partenere („joint European degree label”) vor participa Universitatea din București, Universitatea Politehnica București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Această etichetă de diplomă europeană va reflecta toate competențele și rezultatele studenților care au urmat programe comune în mai multe țări, beneficiind de abordări pedagogice transdisciplinare – precizează Ministerul Educației.

Aceeași sursă menționează că, în paralel, pentru programul dedicat statutului juridic al alianțelor universităților („European legal status for alliances of higher education institutions”), au fost selectate pentru participare Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

În cadrul activității dedicate Erasmus+, universitățile selectate vor coopera cu autoritățile relevante la nivel național sau regional și, ulterior, vor elabora propuneri conform direcției programelor la care au lucrat.

„În calitate de membru a Universității Europene de Tehnologie / European University of Technology EUt+, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este câștigătoarea a câte unui proiect din fiecare categorie: JEDI – Joint European Degree lebel in Engineering – Toward a European framework for engineering education și STYX – EUt+ Status and Structure Experience. În cadrul celor două apeluri au fost selectate 10 proiecte ce reunesc peste 100 de instituții partenere (din care 90 de universități) și peste 190 de parteneri asociați, fiind implicate 17 ministere din diverse țări europene, precum și 22 de agenții de acreditare și asigurarea calității. Acțiunile susținute cu perseverență în cadrul alianței EUt+, bunele rezultate obținute în activitățile planificate, au condus la selectarea celor două proiecte amintite” – anunță și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Proiectele vor începe în primăvara anului curent și se derulează pe perioada unui an. Cele două noi proiecte se alătură selecției UTCN în Rețeaua Europeană a Instituțiilor de Învățământ Superior Inovatoare (European Network of Innovative High Education Institutions – ENIHEI).

„Aceste succese constituie o provocare în efortul comun de experimentare și perfecționare a unor noi instrumente de cooperare instituționalizată a Uniunii Europene, UTCN fiind astfel în avangarda implementării strategiei europene pentru universități și pentru realizarea Spațiului European al educației” – precizează reprezentanții universității clujene.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut