Uniunea Scriitorilor Filiala Cluj-Napoca | Întâlnire cu Andrei Gazsi

De curând, filiala clujeană a reluat seria conferințelor săptămânale în cadrul cărora avem ocazia să ne reîntâlnim cu îndrăgiți scriitori, poeți, critici și istorici contemporani, expunând teme de actualitate literară și nu numai, invitând la dezbatere și supunând atenției noastre cele mai recente titluri din creația proprie.

Evenimentele au debutat joi, 8 septembrie, prin conferința susținută de Horea Porumb, intitulată „Despre lumina de la capătul tunelului” și, totodată, prin șezătoarea de deschidere a „stagiunii”, fiind urmate de întâlnirea cu Maria Vaida în cadrul conferinței „Recuperarea exilului românesc: Yvonne Rossignon” și lansarea noii ediții a cărții sale despre Gheorghe Pituț (15 septembrie) și de evenimentul aniversar ce a marcat trei decenii de la înființarea editurii Casa Cărții de Știință (16 septembrie).

Următorul eveniment îl readuce în fața dumneavoastră pe Andrei Gazsi, care își va prezenta cu acest prilej cărțile apărute la editurile Limes și Școala Ardeleană. Vorbim de volumele „Libertatea ca semn de carte” (Limes, 2014), „Cu alte cuvinte” (Limes, 2017), „Liziera” (Limes, 2020) „Bunul meu Marți” (Limes, 2021), și „Câte o carte poștală pe lună” (Școala Ardeleană, 2019).

Volumul de versuri al lui Andrei Gazsi vorbește Cu alte cuvinte decât cele prăfuite ale rutinei cotidiene despre aventura interioară a unui poet pentru care autenticitatea și prospețimea nu rămân niște ținte indiferente. (Ovidiu Pecican)

Andrei Gazsi stă departe și de experiența argheziană din Flori de mucigai, căci nu se lasă sedus de ispita de a sonda zonele joase, instinctuale, viscerale ale vieții, deși uneori îngroașă și el pensulația […]. El rezolvă oarecum «inginerește» lucrurile, cercetând lumea recluziunii la modul prozaic și rezervându-și impulsurile lirice pentru post-scriptumurile de la finele fiecărei cărți poștale trimisă mamei […] (Mircea Petean, despre volumul Câte o carte poștală pe lună)

Ce fel de poet e Andrei Gazsi? Poet urban? Nu. Poet transilvan? Nu. Poet meditativ? Nu sută la sută. Poet confesiv? Nici atât. Dar are câte ceva din toate aceste categorii. Poziția sa față de cititor e prietenoasă, înțelegătoare, total neostentativă. (Radu Ilarion Munteanu)

Întâlnirea va avea loc joi, 22 septembrie, ora 12, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut