Unirea Principatelor Române, sărbătorită de CJCPCT Cluj

Cu sala de spectacole a Casei de Cultură „Dumitru Fărcaș” arhiplină, așa a sărbătorit Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj Ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Îndrăgiți cântăreți de muzică populară, alături de instrumentiști și jucăuși, au încântat publicul prezent, care i-a răsplătit pe protagoniști cu ropote de aplauze.

Intitulat „Hai să dăm mână cu mână!”, evenimentul  a debutat cu mai multe cântece patriotice și suite instrumentale, prezentate de membrii Ansamblului vocal-instrumental al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Ansamblul este format din elevi ai secției de muzică vocală tradițională românească, dar și elevi instrumentiști ai instituției, care activează în cadrul ansamblului, din plăcere și din dragostea de a învăța muzica tradițională. Cu toții împărtășesc pasiunea de a restaura, valorifica și promova folclorul tradițional vocal-instrumental, sub coordonarea profesorilor Cristina Covrig, Traian Covrig și Zenu Zanc.

Apoi, în scenă, a venit Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș, care activează de  peste 65 de ani pentru păstrarea integrității ființei folclorului românesc. Membrii orchestrei aduc astăzi cântecul popular tradițional în formele sale cât mai apropiate de autentic. Astfel, în deschidere au interpretat, în manieră tradițională, fără amplificare, o suită instrumentală din Câmpia Transilvaniei, o zonă deosebit de bogată stilistic, melodic și armonic, reprezentând una dintre cele mai  importante zone din arealul transilvan. Totodată, pe parcursul serii au prezentat  mai multe suite instrumentale, precum Suită instrumentală din zona Huedinului (solo clarinet, fluier și taragot Andrei Oșan), sau cântecul „Treceți batalioane române Carpații”, interpretat solo la vioară de prof. dr. Ovidiu Barteș. Apoi, în acompaniamentul orchestrei, au creat momente emoționante pentru spectatori, cântăreții Florina Trif, Claudiu Ciotleuș, Mariana Morcan, Ioan Dordoi și Felix Gălan, Maria Marcu și Sava Negrean-Brudașcu.

Jocurile tradiționale au fost aduse în scenă de membrii Ansamblului folcloric „Cununa Apusenilor” al Casei de Cultură „Dumitru Sopon” din Gilău, director artistic Marcela Cîmpan Vele, instructori coregrafi Ciprian și Nicoleta Mureșan. Tinerii au prezentat mai multe suite de jocuri din Țara Codrului, Moldova și Bihor, care au încântat publicul ce a umplut sala de spectacole „Laurențiu Hodorog” a Casei de Cultură „Dumitru Fărcaș”. Printre spectatori s-a numărat și tanti Lenuța Moldovan din Chinteni – „bunica din Chinteni”, o mare iubitoare de folclor și tradiții, foarte cunoscută pe internet pentru aparițiile sale alături de vlogger-ul Mircea Bravo.

La final, managerul CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, a mulțumit publicului prezent și tuturor celor implicați în realizarea spectacolului festiv „Hai să dăm mână cu mână!”, dedicat Zilei Unirii Principatelor Române. Totul s-a încheiat cu o frumoasă Horă a Unirii, jucată de cei prezenți în scenă, dar și în sală.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut