Unii au vacanță și de Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, vine anul acesta la pachet cu o minivacanţă de 4 zile pentru circa 45% dintre angajaţii români.

Un studiu Reveal Marketing Research arată că 45% dintre angajaţi vor avea o ”punte” între week-end şi ziua de 24 ianuarie, în timp ce 55% dintre ei se vor duce la serviciu luni. Dintre cei ce vor beneficia de minivacanţă, cei mai mulţi au primit o zi liberă din partea angajatorului (38%), în timp ce 34% vor fi nevoiţi să recupereze ziua liberă într-o altă zi, iar 28% şi-au luat o zi din concediul anual de odihnă.

Câți bani se cheltuie

Datele studiului mai arată că românii intenţionează să aloce, în medie, un buget de 593 lei de persoană în minivacanţă, iar tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 indică o sumă medie de 740 lei.

Conform datelor furnizate de platforma Travelminit.ro, preţul mediu pentru o cameră dublă / noapte este de 286 de lei în această perioadă, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când preţul mediu era de 236 de lei.

În această perioadă pot fi folosite și vouchere de vacanţă la achiziţia unor sejururi. Beneficiarii le pot utiliza pentru a plăti integral sau parţial vacanţa. Ministerul Finanţelor a confirmat că voucherele vor fi şi acordate şi anul acesta, valoarea lor fiind tot de 1.450 de lei. La fel ca până acum, acestea vor fi emise pe suport electronic şi vor putea fi utilizate numai de titular, în baza actului de identitate, având valabilitatea de un an de la data alimentării cardului.

Preferințe de vacanță

Concediul la munte este principala atracţie cu ocazia minivacanţei. În timp ce 33% dintre cei care beneficiază de week-end prelungit vor pleca în afara localităţii, 67% vor rămâne acasă, în special tinerii între 18-24 ani (83%) şi cei peste 55 ani (90%).
Dintre cei care vor pleca de acasă, 35% intenţionează să meargă la munte, 29% îşi vor vizita familia sau prietenii din afara localităţii, 13% vor alege ca locaţie un alt oraş din ţară, iar 12% o destinaţie în afara ţării. Principala atracţie, vacanţa la munte, este preferată de femei într-o mai mare măsură decât bărbaţii (45% față de 25%).
Cei mai mulţi români care nu vor fi plecaţi în minivacanţă aleg să se relaxeze acasă. În topul activităţilor preferate, sunt cititul sau vizionarea de filme / seriale (42%) – în special persoanele de peste 55 ani (59%) -, urmate de ieşirile în oraş la terase, restaurante sau participarea la evenimente, preferate într-o mai mare măsură de tinerii între 18-24 ani, în timp ce 14% declară că vor merge în vizite la prietenii sau membrii familiei din apropiere.

Destinațiile favorite

Un alt studiu, realizat de Travelminit.ro, arată că Braşovul şi Sibiul sunt cele mai rezervate destinaţii ale week-end-ului, cele două orașe fiind urmate de Oradea. Și staţiunile de pe Valea Prahovei şi marile oraşe se numără printre destinaţiile preferate de români pentru această minivacanţă, mai ales că în Bucureşti, Alba-Iulia, Sibiu, Cluj-Napoca şi alte oraşe din ţară vor fi organizate hore tematice, concerte sau expoziţii pentru cei care doresc să afle mai multe despre istoria noastră.

Reamintim că autorităţile au anunţat încă de la sfârşitul lui 2022 că şi ziua de luni, 23 ianuarie, va fi liberă pentru cei care lucrează la stat, astfel încât să se poată face punte cu week-end-ul. Decizia nu se aplică obligatoriu şi în cazul celor din mediul privat.În mai multe oraşe din ţară vor fi organizate festivităţi cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Momentul este unul extrem de important pentru istoria noastră, având în vedere că, la data de 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel uniunea celor două principate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut