Ungaria: Formațiuni politice de la putere și din opoziție au marcat Ziua autonomiei secuiești

Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) din Ungaria, aflat la guvernare alături de Fidesz, precum și LMP (Politica altfel, liberal-ecologist), din opoziție, au marcat duminică Ziua autonomiei secuiești, transmite MTI, citată de AGERPRES.

Potrivit liderului grupului KDNP, Istvan Simicsko, pentru maghiarii din Ungaria este o obligație morală să-i ajute pe etnicii maghiari din diaspora din întreaga lume. Secuii sunt o comunitate istorică ale cărei tradiții unice îmbogățesc de secole cultura maghiară, a spus el.

„Le susținem cererea de autonomie, aspirațiile unei minorități mândre de identitatea sa de a se bucura de succes în locurile unde s-au născut”, a continuat politicianul ungar. „Autonomia este un drept în Uniunea Europeană pe care secuii îl merită și este firesc să îl ceară sau chiar să lupte pentru el”, a adăugat Simicsko.

Liderul grupului LMP, Lorant Keresztes, a notat la rândul său într-un comunicat că asigurarea autonomiei și drepturilor minorităților naționale indigene reprezintă o valoare europeană importantă „pentru care merită să luptăm împreună”.

Ziua autonomiei secuiești este marcată în ultima duminică din octombrie printr-o inițiativă din 2016 a Consiliului național secuiesc, menționează MTI.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut