Unde se poate călători ceva mai ieftin, din februarie

Începând din februarie cetăţenii europeni vor putea călători în Uniune cu dovada de vaccinare anti-COVID, de trecere prin boală sau cu un test negativ, fără a fi nevoiţi să suporte măsuri suplimentare de carantină sau de testare.

Acest lucru va impulsiona traficul aerian între statele Europene şi va asigura revenirea city break-urilor în planurile de vacanţă ale românilor, apreciază o platformă de rezervări a biletelor de avion, care consideră că Italia şi Marea Britanie sunt acum cele mai ieftine destinaţii europene pentru români, din punctul de vedere al transportului.

Italia rămâne în topul destinaţiilor căutate de români pentru diversitatea activităţilor şi pentru că este considerată o destinaţie unde nu te poţi plictisi. Conform Vola.ro, biletele de avion spre Roma se menţin sub 30 euro, fie în weekend fie în timpul săptămânii. Napoli este o altă destinaţie ieftină pentru biletele de avion cu plecare din Bucureşti. Preţul biletului de avion pentru un zbor Bucureşti – Napoli începe de la 18 euro în martie, iar pentru o călătorie în week-end, preţul ajunge la 37 euro pentru zborul dus-întors.
Londra rămâne în continuare în topul destinaţiilor accesibile pentru români, un bilet de avion pentru perioada următoare începând de la 20 euro / dus-întors sau 40 euro în weekend. Biletele spre Paris încep de la 44 euro / zborul dus-întors cu o companie low cost şi de la 109 euro cu o companie de linie. Pe lista destinaţiilor unde românii pot călători cu mai puţin de 50 euro pe zbor apar orașe ca Londra, Madrid, Roma, Viena Berlin, Bruxelles, Atena, Milano, Napoli, Bari şi Koln.

Ce vor patronii din turismul românesc

Pe de altă parte, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) consideră că actualele condiţii de intrare în România afectează grav libera circulaţie turistică a cetăţenilor români şi străini care doresc să viziteze ţara noastră. „Din punct de vedere economic, ele (rstricțiile – n.r.) impactează grav activitatea operatorilor români de turism şi de transport internaţional, aducând un nou val de anulări ale rezervărilor precum şi o scădere masivă a cererilor de noi rezervări”, se apreciază într-un comunicat al ANAT.
De altfel, ANAT și Asociația Incoming România au trimis o scrisoare deschisă către ministrul Sănătății și ministrul Antreprenoriatului și Turismului, în care susțin că „Din punct de vedere social, obligativitatea impusă turiștilor de a se testa înainte de întoarcerea în țară a indus teama rămânerii la destinație în situația unui rezultat pozitiv (cu pierderea zborului de retur, angrenarea unor cheltuieli neprevăzute și carantinarea într-o țară străină în condiții necunoscute), care poate fi chiar fals pozitiv uneori (marja de eroare a testelor PCR fiind de circa 5%) însă consecințele devastatoare pentru călător și pentru agenția responsabilă de derularea pachetului de servicii rămân și sunt greu de gestionat”. Ce două asociații mai afirmă că ”Cel mai nefericit impact îl au însă obligațiile impuse călătorilor imunizați (prin vaccinare ori post-infectare)”, deoarece ”se sabotează campania de vaccinare, și lasă călătorilor trei opțiuni: să își asume riscul unui rezultat PCR pozitiv sau fals pozitiv înainte de întoarcerea în România, (…) să își asume carantinarea chiar dacă e sănătos , (…) să își asume declararea în fals că vine dintr-un stat UE în loc de a declara originea reală a călătoriei”.

Cele două asociații propun, printre altele, eliminarea condiţiilor diferenţiate de intrare în România în funcţie de spaţiul geo-politic, singurele criterii acceptabile fiind bazate pe criterii epidemiologice, precum și eliminarea condiţiilor suplimentare privind testarea în cazul persoanelor imunizate (prin vaccinare cu schema completă ori prin recuperare post-infectare) rezidente în statele Uniunii Europene.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut