Un reputat istoric clujean, printre noii membri ai Academiei Române

Academia Română, cel mai înalt for de știință și de cultură din România, a ales, recent, prin vot secret, noii membri. În acest context, istoricul clujean Vasile Pușcaș a fost ales membru corespondent la Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie.

Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare din care cel mult 40 din ţară.

În prezent, Academia Română are 73 de membri titulari, 75 de membri corespondenţi și 33 de membri de onoare din ţară.

Academia Română este condusă de Ioan Aurel Pop, profesor și fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Vasile Pușcaș este unul dintre cei mai cunoscuţi istorici români, fiind profesor în cadrul UBB și cercetător științific principal al Institutului de Istorie G. Barițiu al Academiei Române.

Totodată deține titlul de Professor Jean Monnet ad personam și conduce teze de doctorat în domeniul studiilor europene și al relațiilor internaționale. Vasile Pușcaș este membru al mai multor asociații profesionale din țară și străinătate iar în 2012 a inițiat Centrul de Negocieri Internaționale al UBB. De numele său se leagă un capitol extrem de important din istoria postdecembristă a României. Este vorba de aderarea la Uniunea Europeană, proces în cadrul căruia a avut rolul de negociator șef. Vasile Pușcaș a fost cel care a demarat negocierile cu UE în decembrie 2000 și le-a încheiat în 17 decembrie 2004.

Între 2000-2008 a fost membru al Parlamentului României iar în 2008-2009 a deținut funcția de ministru pentru afaceri europene.

Între 1991-1994 a lucrat în diplomație(New York și Washington DC) context în care a negociat reacordarea Clauzei Națiunii celei mai Favorizate. Profesorul Vasile Pușcaș este autor a peste 30 de cărți și coautor a peste 60 de volume. Totodată a publicat sute de articole științifice în reviste din țară și străinătate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut