Un nou scandal în coaliția de guvernare

Nici bine nu s-a încheiat scandalul plagiatului în care a fost implicat fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, că un altul a început deja în coaliția de guvernare. De data aceasta tema e legată de politca esternă și îl are ca „protagonist” pe ministrul Apărării Naționale, clujeanul Vasile Dîncu. Acesta este „taxat” de politicienii din opoziție, dar nu numai, în urma unor declarații despre războiul din Ucraina. potrivit cărora o șansă a păcii în acest moment ar fi o negociere cu Rusia. Pentru acestea, în spațiul public s-a vehiculat că ar urma să i se ceară demisia, lucru infirmat însă, de Vasile Dîncu, care acuză o „muntură eseristă”.

Tăvălugul declarațiilor

Declarațiilr lui Dîncu au fost criticate, pe rând, de președintele Klaus Iohannis, liderul PSD, Marcel Ciolacu, dar și de premierul Nicolae Ciucă.

„În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a declarat marți Iohannis.

La rândul său, Marcel Ciolacu, a susținut că atunci când ești ministru al Apărării într-o țară aflată într-o zonă de conflict nu poți avea „păreri personale, crezuri”.

Mai mult el a insistat că Dîncu nu s-a consultat nici cu președintele Iohannis, nici cu premierul Ciucă înainte de a face declarații. Nu în ultimul rând, premierul Ciucă a declarat că îl așteaptă pe ministrul Apărării să revină în țară pentru a avea o discuție cât mai deschisă depre declarațiile sale.

„Pus la zid” de opoziția de la Cluj

Și unii politicieni clujeni din opoziție îl critică dur pe ministrul Apărării Naționale.

„Nu știu despre ce montură vorbește domnul Dîncu, dar domnia sa a ajuns să fie propagandistul lui Putin din moment ce îndeamnă la negocieri de pace simultan cu trompetele rusești, exact când Ucraina arată că poate câștiga războiul și atât SUA cât și principalele state europene fac eforturi pentru a sprijini Ucraina în acest sens. Cum se poate negocia în acest moment cu regimul Putin care ucide oameni nevinovați în Ucraina și practic peste capul conducerii Ucrainei ?”, a afirmat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Domnul Dîncu, mai ales în calitatea sa de ministru al Apărării, a declarat că negocierea cu Rusia și definirea unor noi granițe reprezintă singura șansă pentru Ucraina, o poziție în totală contradicție cu ceea ce declară autoritățile române oficial și UE sau NATO, organisme din care România face parte. Dacă dorește să facă propagandă pentru Putin, trebuie să renunțe la funcția de ministru. Astfel de afirmații nu ajută cu nimic la rezolvarea situației actuale din Ucraina.

Din declarațiile publice ale președintelui și premierului am înțeles că nu aprobă comentariile ministrului Apărării, dar, din păcate, nu am constatat și o decize fermă privind demiterea sau cererea demisiei.

Nu știu exact ce înseamnă “montură” pentru domnul Dîncu, dar USR va continua să ceară demisia miniștrilor sau membrilor coaliției PSD-PNL-UDMR ale căror acțiuni sau comportamente nu sunt în beneficiul românilor și României”, a spus deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

„Chiar dacă avem un guvern de ideologie anti-suveranistă, sunt totuși două partide care nu scapă nicio ocazie de a lovi unul în celălalt. Din această perspectivă trebuie privită atitudinea premierului Ciucă față de ministrul Dîncu.

Însă toți acuzatorii cred că dovedirea atașamentului față de Ucraina se dovedește prin înfierarea proletară a oricărei păreri diferite din guvern. Dacă Dîncu va fi demis, atunci într-adevăr va fi un argument că ei doresc un război dus indiferent de posibilele consecințe. Dorința Ucrainei de recuperare a teritoriilor pierdute și de eliminarea oricărei negocieri în privința asta este foarte justificată. Deocamdată avem un ajutor umanitar, aprobat unanim, o intenție de ajutor la reconstruire, la fel, aprobată unanim. Întrebarea care rămâne este nivelul de implicare directă și indirectă al României în conflictul armat. Deocamdată avem o implicare prin furnizarea de muniție, de echipament defensiv și de reparare a unor echipamente de luptă. Vom merge mai departe? Ne vom implica prin furnizarea de armament greu? Vom trimite trupe? Ceilalți, în frunte cu USR, doresc sau zic că doresc asta. Cred că răspunsul se află la poporul român, la interesele și dorințele lui legitime. Mi se pare că națiunea române dorește pace, ca atare trebuie sa facem ceva și pentru pace. Noi am fi dorit de foarte multă vreme ca Rusia să fie împinsă cât mai departe. Din păcate, acești aparenți viteji, nu au avut și nu au nicio faptă de vitejie în privința războiului ruso-român de pe Nistru, așa-numitul conflict transnistrean. Armată rusă ar trebui îndepărtată în primul rând de acolo, iar implicarea statului rus în primul rând din Republica Moldova. Prima dată să ne gândim la ai noștri, apoi la alții”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Declarația buclucașă

Ministrul român al Apărării a declarat într-o intervenție avută la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai spus acesta.

USR a cerut demisia

USR l-a chemat luni, în Parlament, pe ministrul Apărării, pentru a explica ultimele declaraţii cu privire la războiul din Ucraina, însă aşteaptă de la prim-ministrul Nicolae Ciucă să rezolve problema până atunci. Vasile Dîncu nu mai poate fi în fruntea unuia dintre cele mai importante ministere pe timp de război”, a transmis USR printr-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, şi-a exprimat speranţa că Dîncu nu va mai fi ministru până la începutul săptămânii viitoare.

„Am speranţa că Vasile Dîncu nu va mai prinde ziua de luni când ar trebui să vină în Parlament la ‘Ora Ministrului’, la solicitarea USR. Îi cer domnului Nicolae Ciucă să îl demită”, a declarat Moşteanu, citat în comunicat.

„În câteva zile, lucrurile se vor clarifica”

Liderul organizaţiei PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, a declarat vineri, că este convinsă că în următoarele zile „lucrurile se vor clarifica” în ceea ce îl priveşte pe ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, după declaraţiile acestuia referitoare la necesitatea negocierilor cu Federaţia Rusă pentru a se încheia conflictul din Ucraina.

Turcan a fost întrebată vineri, în timpul unei conferinţei de presă, ce măsuri ar trebui să ia Guvernul în cazul ministrului Apărării, Vasile Dîncu, după declaraţiile acestuia referitoare la negocierile cu Rusia.

„Eu nu doresc să comentez lucrul acesta. Eu am auzit şi punctul de vedere al preşedintelui României şi al preşedintelui PSD, dar şi al ministrului Apărării. Sunt convinsă că în câteva zile lucrurile se vor clarifica. Şi cred într-adevăr că, ceea ce priveşte luările de poziţii pe politică externă, pe securitate naţională, trebuie să existe o coerenţă şi o coeziune a tuturor mesajelor publice”, a răspuns preşedintele PNL Sibiu.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut