Un nou preot în via Domnului

Preasfinția Sa Claudiu a celebrat, duminică, 19 septembrie 2021, prima hirotonire preoțească după instalarea sa ca Episcop de Cluj-Gherla, în orașul sediu eparhial, Cluj-Napoca. Prin impunerea mâinilor Ierarhului, diaconul Radu-Vlad Pupăză a primit harul sfintei preoții în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești celebrată în Capela „Sf. Iosif”, din incinta Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea (Piața Cipariu, Cluj-Napoca). Aici își va împlini noul preot slujirea preoțească, fiind numit vicar parohial al Parohiei „Andrei Mureșanu” afiliată capelei.

Originar din Cluj-Napoca, Radu-Vlad Pupăză este absolvent al Institutului Teologic eparhial Sfântul Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca, al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB și al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (în anul 2015). A urmat și Facultatea de Științe Ecleziastice Orientale din cadrul Pontificio Istituto Orientale din Roma, pe care a absolvit-o în anul 2018, obținând diploma de Master în Istorie. După încheierea studiilor, a împlinit funcțiunea de bibliotecar-formator în cadrul Seminarului Teologic eparhial. Din septembrie 2020 este căsătorit și familia lor a fost binecuvântată cu un copil. A fost hirotonit diacon de către Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de vie amintire, la 29 noiembrie 2020. Ca subdiacon și diacon, Radu-Vlad Pupăză a însoțit Arhiereul de Cluj-Gherla în majoritatea vizitelor pastorale, a oferit răspunsurile liturgice și a diaconat la Sfintele Liturghii Arhierești din Catedrala Schimbarea la Față, a îndrumat tinerii seminariști, în mod particular în cunoașterea tainelor cântului liturgic.

La încheierea celebrării, pr. Radu-Vlad Pupăză a rostit primele sale cuvinte de preot al lui Cristos. A mărturisit că dorește să-L aibă mereu în fața ochilor pe Cristos cu Crucea Sa, „urmându-L și eu, aflându-mi crucea și purtând în inimă, astăzi mai mult ca oricând, cuvintele pe care le spune Sfântul Apostol Pavel, «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine»”. Și-a exprimat speranța de a fi „model de blândețe, de bunătate, de a-L arăta pe Tatăl cel milostiv”.

Preasfinția Sa Claudiu, mulțumind familiei noului preot și Parohiei „Andrei Mureșanu” care l-a primit, a invitat la o privire spirituală asupra acestui eveniment, „mult mai profund decât ceea ce putem vedea”. Pentru că „astăzi un preot se naște în Biserica lui Cristos: tremură Iadul, se bucură Raiul și noi toți trebuie să ne bucurăm, fiindcă aveți în mijlocul vostru un «alt Cristos». Prin el veți fi botezați, prin el vi se vor ierta păcatele, prin el pâinea și vinul vor deveni Trupul și Sângele Domnului, prin el harurile lui Dumnezeu se vor revarsă peste voi. Biserica întreagă suntem datori să îl susținem, să ne susținem unii pe alții”.

Însemnătatea sfintei preoții a evidențiat-o și Pr. Mircea Marțian, paroh al Parohiei „Andrei Mureșanu”, în mesajul de întâmpinare adresat tânărului preot:

„Am încheiat cum nu se poate mai rodnic încă o săptămână dedicată Crucii, minunată ocazie de a privi împreună atât spre «Cel răstignit», cât și spre «cel hirotonit». E o legătură profundă între aceste două mistere, căci cel hirotonit renunță la sine, nu-și mai aparține, pentru că aparține lui Dumnezeu și oamenilor. Preotul este, din păcate, astăzi, în societate, un semn care stârnește multă împotrivire, dar misiunea lui continuă să fie dumnezeiască și nu-și pierde din importanță. Într-o lume care se zbate să adune într-un mod egoist, preotul este cel care cheamă la dăruire plină de altruism. Într-o lume care aclamă forța răzbunării, a dreptății sângeroase, preotul cheamă la iubire, la iertare. Într-o lume plină de fapte care strigă: noi nu avem nevoie de Cristos și de Biserica sa, preotul vine și spune: «Nu vă fie teamă. Deschideți-vă larg inimile în fața lui Cristos. Numai Cristos poate să-l redea omului pe om».

Isus însuși ne spune cine sunt preoții: «Voi sunteți prietenii mei, pentru că toate câte le-am auzit de la Tatăl vi le-am făcut cunoscute. Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v-am trimis ca să mergeți și să aduceți roade» (In 15,14-16). Preoții trebuie să fie prietenii lui Cristos și mai apoi prieteni între ei. Ei sunt cei cărora Isus le încredințează secretele Inimii Sale: «V-am spus acestea pentru ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină» (In 15,11). Isus ne vrea plini de bucurie. Un preot trist, lipsit de entuziasmul fericirii, nu va convinge niciodată. Tristețea e un semn al lipsei speranței și un semn al prezenței păcatului.

Nu există preoție pentru care Sfânta Fecioară Maria să nu fie un model și totodată un sprijin. În preoți trebuie să se regăsească viața Mariei. Ce a fost esențial la ea? Grija față de Isus: grija să-L primească, să-L crească, să-i păstreze cuvintele în inimă, să-L prezinte altora cu mesajul: «Să faceți tot ce vă va spune!». Aceasta este misiune preotului: să aibă grijă de Cristos slujindu-L în oameni! Îi dorim părintelui Radu Vlad să și-o asume cu brio!”.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut