Un important monument istoric din centrul municipiului Cluj-Napoca, restaurat cu fonduri UE

Palatul Reduta de pe strada Memorandumului, care găzduieşte Muzeul Etnografic al Transilvaniei, a fost restaurat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Edificiul are o încărcătură istorică deosebită pentru românii din Transilvania, aici având loc în anul 1894 procesul memorandiştilor. Necesitatea restaurării acestui monument istoric a rezultat în urma unui Raport de expertiză tehnică întocmit în anul 2016 de către un specialist extern, document care indică faptul că starea fizică a faţadelor clădirii muzeului impune intervenţii majore de renovare. Astfel, în urma obţinerii tuturor avizelor şi autorizaţiilor necesare, au fost începute lucrările propriu-zise.
Lucrările au vizat restaurarea faţadei şi a acoperişului-anvelopei nord a Palatului Reduta, înlocuirea învelitorilor din ţiglă ceramică solzi şi a tablei din zona ceasului, dispunerea unei membrane hidroizolante, consolidarea elementelor deteriorate ale şarpantei, îndepărtarea straturilor neadecvate pe bază de ciment, consolidarea zidurilor de cărămidă, curăţarea şi repararea ornamentelor din gips, curăţarea şi revopsirea grilajelor ornamentale, precum şi înlocuirea ferestrelor cu altele noi din lemn stratificat cu sticlă termo-fonoizolantă. Totodată, au fost înlocuite parazăpezile şi au fost efetcuate reparaţii la nivelul podului, respectiv înlocuirea elementelor degradate datorită infiltraţiilor de apă, desfacerea straturilor şi umpluturilor existente la nivelul planşeului şi dispunerea de plăci de vată minerală bazaltică, precum şi podirea cu două straturi de lemn tratat cu soluţie de biocidare şi ignifugare.

Amenajările exterioare au vizat, în principal, înlocuirea pavajului existent cu unul nou, semicarosabil, din piatră cubică, aplicarea unei membrane de protecție și ventilație a zidurilor din jurul clădirii, nivelarea pământului.

Totodată, prin intermediul acestui proiect au fost întreprinse demersurile în vederea digitizării obiectivului muzeal, prin captura digitală, transformarea din formă analogă în formă digitală, descrierea și reprezentarea obiectelor de patrimoniu, procesarea, asigurarea accesului la conținutul digitizat și prezervarea pe termen lung.

Derulat pe o perioadă de 41 de luni, proiectul a avut o valoare totală de 6.181.508,07 lei.

,,Palatul Reduta, această adevărată bijuterie arhitectonică a Clujului, este acum mai mult decât pregătit să primească vizitatori din întreaga lume, atât fizic, cât și virtual. Prin intermediul acestui proiect european am reușit să redăm clădirii cu semnificații aparte pentru clujeni și pentru lupta de emancipare națională a românilor din Transilvania farmecul care a consacrat-o, să ne aliniem evoluției timpului și a tehnologiei, păstrând însă esența și încărcătura istorică a acestui edificiu emblematic”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut