Un fost ministru al Agriculturii cere suspendarea exporturilor de cereale

Fostul ministru al Agriculturii, senatorul Adrian Oros susține că Guvernul trebuie să ia în calcul suspendarea sau plafonarea, la un moment dat, a exporturilor de cereale. Coordonatorul organizației clujene a Partidului Forța Dreptei spune că Executivul trebuie să se asigure că sunt suficiente alimente de bază, pe toată perioada crizei, chiar dacă dacă anul trecut au fost producții record la cereale.

Parlamentarul clujean spune că măsurile trebuie să fie graduale, după o analiză atentă, iar exporturile de cereale trebuie monitorizate prin intermediul certificatelor fitosanitare și un control responsabil în porturi.

„Decizia pe care am luat-o în Aprilie 2020, prin Ordonanța Militară Nr.8, de a suspenda exporturile ( nu comerțul intracomunitar), de cereale, nu a fost una ușoară. A deranjat multă lume, dar în momente grele deciziile trebuie asumate, cu curaj.

Ne-am asigurat că până la noua recoltă au rămas suficiente rezerve de cereale în țara. Și că prețul pâinii nu a crescut artificial.

În aceasta perioadă tulbure fiecare guvern responsabil trebuie să se asigure că cetățenii săi au acces la cele necesare traiului, la prețuri rezonabile. Mai ales când discutăm despre cereale, care se produc la noi în țara! Din păcate nu știm cât va dura această criză politică, acest război din Ucraina și cum va afecta el piața cerealelor. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt producători mari de cereale și floarea soarelui, iar producția globală poate fi diminuată anul acesta și din cauza secetei în unele zone. Toate țările din jurul nostru (Bulgaria, Ungaria, Moldova), au decis să își protejeze populația. Au găsit o cale să asigure securitatea alimentară a cetățenilor”, a spus Oros. Senatorul spune că Administrația Națională a Rezervelor de Stat și pentru Probleme Speciale trebuie să cumpere de la fermierii români cantități suficiente de cereale.

De asemenea, în opinia parlamentarului, guvernul trebuie să instituie mecanisme și proceduri care să evite speculațiile cu cereale și alimente. „Nimeni nu trebuie să profite de această perioadă dificilă. Toți, împreună, trebuie să trecem prin criză!”, a punctat fostul ministru al Agriculturii.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut