Un antiviral nazal a blocat transmiterea coronavirusului, într-o cercetare pe dihori

Un antiviral nazal blochează transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2 la dihori, ceea ce sugerează, conform cercetătorilor de la Universitatea Columbia din SUA, care l-au dezvoltat, că acest spray nazal poate preveni infecția şi la oameni, inclusiv în cazul noilor variante de coronavirus, relatează miercuri agenția EFE.

Compusul testat, o lipopeptidă concepută pentru a împiedica pătrunderea noului coronavirus în celule, este ieftin de produs, are un termen de valabilitate mare şi nu necesită refrigerare, potrivit studiului publicat miercuri în revista Science.

Acest compus recunoaște proteina Spike (S) a coronavirusului şi o împiedică să se lege de membrana celulară pentru a infecta celulele.

Antiviralul creat de doi medici, Matteo Porotto şi Anne Moscona, a fost testat deocamdată pe dihori, animale care sunt foarte susceptibile infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care au plămâni asemănători cu cei ai oamenilor.

Cercetarea a relevat că toți dihorii cărora nu li s-a administrat acest spray au fost infectați de un coleg al lor din cușcă ce era purtător al virusului. Compusul a fost administrat în nările a șase dihori. În aceeași cușcă cu aceștia au fost plasați alți doi dihori neinfectați, ca grup de control și cărora li s-a administrat nazal o soluție salină, împreună cu un dihor infectat.

După 24 de ore de contact intens între ei, ”probele au relevat că niciunul dintre dihorii tratați nu a contactat virusul de la colegul lor de cușcă infectat şi încărcătura lor virală era zero, în timp ce animalele din grupul de control erau foarte infectate”, potrivit Universității Columbia.

Autorii cercetării au testat compusul de asemenea pe celule infectate cu variante ale coronavirusului, inclusiv varianta britanică (B.1.1.7) și cea sud-africană (B.1.351), şi au observat că în fiecare din aceste cazuri a împiedicat lipirea proteinei S de membrana celulară ”cu aceeași eficacitate ca tulpina dominantă”.

Echipa care a realizat cercetarea speră ”să aducă în curând această abordare preventivă în testele clinice pe oameni”. Chiar dacă vom avea largi segmente de populație vaccinate, astfel de produse antivirale ar juca un rol complementar în protecția individuală și controlarea transmiterii coronavirusului, mai notează Universitatea Columbia.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sari la conținut