Un an „nici extraordinar de bun, dar nici foarte rău”, la Beliș

Dacă s-ar contabiliza știrile care apar într-un an despre Beliș, concluzia ar fi că majoritatea sunt negative. De ce negative? Pentru simplul motiv că, atunci când se întâmplă ceva rău, toți se grăbesc să anunțe, să strige, să reclame. Lucrurile bune se văd mai greu, mai ales de către cei care stau acolo doar în „weekend”. Și, de obicei, lucrurile bune nu se strigă.

Da, e adevărat, comuna Beliș a rămas, sub multe aspecte, înapoia altor comune, mai iubite de politicienii – de toate culorile, ai momentului și momentelor. Politicieni de ieri și de azi și-au cumpărat terenuri la Beliș, și-au construit case de vacanță la Beliș, dar de implicat în promovarea și în dezvoltarea comunei s-au implicat tot atât cât sultanul care voise, anul trecut, să-și înscăuneze favoritul aici, ca primar. Ba, mai mult, zic unii, chiar au pus sau pun piedici celor care s-ar încumeta să facă ceva.

Actualul sat Beliș (centru de comună) e un sat care s-a clădit de doar 47 de ani, pe „cenușa” altor două sate sacrificate pentru „iluminarea” țării. Din promisiunile de viață bună făcute în anii 70 localnicilor, la strămutare (ca fapt divers, în stațiunea Fântânele era proiectat și un heliport!), de politicienii vremii aceleia, s-a ales praful, risipit și acesta de mai-marii și mai-miciții vremii de după Revoluție.

Fără să aducă vreun reproș cuiva pentru atunci, ori pentru acum (deși, poate că ar fi câte ceva de reproșat!), primarul comunei Beliș, ing. Viorel MATIȘ, prezintă, în interviul acordat ziarului Făclia, câteva dintre proiectele, realizările și chiar nereușitele sale, din acest an.

– De obicei, la sfârșit de an se face un bilanț, se… „adună” bunele și relele și se trag apoi concluzii. Vă propun să „inventariem” bunele și relele primului dvs an din noul mandat.

– Anul 2021 a fost un an despre care nu pot să spun că a fost extraordinar de bun, dar nu a fost, neapărat, nici un an foarte rău; a fost un an, să zic așa, „de mijloc”, adică și cu unele, și cu altele.

Să vă explic: În primăvară, având niște proiecte în derulare, fondurile de la Ministerul Dezvoltării s-au oprit trei luni. După trei luni de pauză, în toamnă am putut relua lucrările. Amintesc aici proiectul de asfaltare a drumului de la Dealu Botii. În toamna asta am reușit să-l aducem într-un stadiu de pregătire pentru asfaltare și s-a finalizat montarea unei părți a rigolelor. Mai avem în lucru, pe fonduri europene, drumul de la Giurcuța la Doda Pilii. O parte am reușit să îl asfaltăm în 2021 și vom continua în 2022, în proiect fiind inclus și satul Smida. Proiectele s-au derulat un pic mai greu din cauza diminuării fondurilor, dar și din cauza creșterii prețurilor, din ultima perioadă.

Proiectul de reabilitare, modernizare și dotare a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din satul Beliș, în valoare de un milion de euro, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, este în curs de finalizare. Proiectul este finalizat în proporție de 95%, interiorul este finalizat în totalitate, urmează doar să aducem mobilierul și dotările aferente. Dacă lucrurile vor continua într-o cronologie pe care noi ne-am stabilit-o, din semestrul doi copiii vor intra în școala nouă. Depinde, însă, și de cât de repede ne vor fi livrate dotările.

– Ce anume s-a schimbat, prin acest proiect, la Școala „Avram Iancu” din Beliș? Ce a presupus, concret, modernizarea clădirii?

– S-a schimbat… tot: acoperiș, fațadă, instalație electrică, instalație sanitară, uși, geamuri, sistem de încălzire. A fost extins corpul de clădire atât pe orizontală, cât și pe verticală, prin realizarea unor funcțiuni complementare (laboratoare, sală de clasă, vestiare, birou, grup sanitar). De asemeni, proiectul presupune și realizarea unor amenajări exterioare – alei pietonale, teren de sport cu covor sintetic și nocturnă, amfiteatru în aer liber, platforme și spații verzi. De aceea am zis că proiectul e finalizat 95%, pentru că la exterior mai avem doar amenajarea terenului, în curte, în care intră și terenul de sport.

Dispensarul uman este, din câte știu (și se vede) într-o stare destul de avansată de degradare…

– Pentru dispensarul uman avem finalizată o licitație, tot în cadrul unui proiect de renovare, pe PNDL. Mai așteptăm autorizația de construcție și sper ca din primăvara anului viitor să putem începe renovarea dispensarului uman, care este o clădire frumoasă și care va redeveni o emblemă a satului.

– Acolo nu prea s-a investit, de mulți ani.

– De extrem de mulți ani. Clădirea este într-o stare avansată de degradare și e posibil, aici, ca pe lângă finanțările care vin de la Ministerul Dezvoltării, să fie nevoie să mai venim noi, suplimentar, cu fonduri din bugetul local.

– Dispensarul din Beliș a fost gândit ca un mic spital, inclusiv cu sală de naștere, cu sală de tratament și cu saloane de internare.  Are un spațiu generos pentru un dispensar din rural. Nu ați primit solicitări pentru extinderea funcționalității acestuia la mai mult decât un medic de familie și farmacie?

– Îmi doresc, în prima fază, să-l văd renovat în totalitate și pe urmă vom încerca să-i dăm și o destinație, poate, mai amplă, ținând cont de nevoile comunei noastre. Acum, la dispensarul uman avem medic de familie, un dentist și o farmacie, dar pe lângă ei n-a mai solicitat nimeni spațiu pentru un cabinet de altă specialitate. În funcție de cum se va finaliza investiția, eu m-am gândit și la un punct SMURD, aici. Clădirea e mare, încăperi sunt destule și cred că un punct SMURD ar putea funcționa aici.

– Alte proiecte…?

– Mai avem finanțare aprobată pentru o capelă, suntem în curs de licitație pentru acest proiect de construire a unei capele în satul Beliș.

– Apa e de ani buni o problemă în Beliș, ca să nu mai zic de canalizare. Primarul comunei Râșca, dl Alin Abrudan, spunea de un proiect comun de captare a apei din lacul Fântânele…

– Într-adevăr, în urmă cu ceva timp, primăriile Beliș, Râșca, Mănăstireni și Călățele ne-am constituit într-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară și am depus, pe programul Anghel Saligny, un proiect care presupune captarea și distribuirea apei din lacul Fântânele pe teritoriul comunelor noastre. Separat de celelalte comune, tot pe programul Anghel Saligny, noi am depus și un proiect de canalizare. Un alt proiect, depus pe același program, este cel de reabilitare a drumului de la Poiana Horii la Giurcuța de Sus.

– În momentul de față de unde se face aprovizionarea cu apă?

– Aprovizionarea cu apă o facem de la izvoare de suprafață, dar Belișul este o comună în plină dezvoltare și, sigur, apa nu mai este suficientă. De aceea am luat hotărârea asta, de a trage apă din lac.

– Am remarcat că în ultima perioadă târgul de duminica de la Beliș a devenit foarte mare, s-a extins foarte mult, practic ocupă tot centrul satului, în afara spațiului alocat oficial pentru asta.

– Da, într-adevăr, târgul de duminică de la Beliș s-a mărit foarte mult, atât ca ofertă, cât și ca număr de persoane care îl frecventează. De aceea am inițiat un proiect de reamenajare a pieței. Ne-am propus împrejmuirea și pavarea zonei în care se află hala agroalimentară, zonă în care să fie amplasate și căsuțe care să fie închiriate comercianților pentru a-și expune marfa. Și, desigur, locuri de parcare. Proiectul nu este finalizat în totalitate, se mai lucrează la el și doar din toamna lui 2022 va intra în execuție.

– Cu ce fonduri?

– O să depunem acest proiect pe GAL-ul la care noi suntem înscriși, Napoca Porolissum.

– Intenționați să faceți în așa fel încât și în timpul săptămânii, cei care doresc să poată veni la Beliș și să nu mai stea, ca și până acum, cu marfa în stradă?

– Da, categoric, da. Piața va fi deschisă și în cursul săptămânii, nu doar duminica.

– Ați aprovizionat cu lemne de iarnă școlile din comună, dispensarul, instituțiile care funcționează sub autoritatea Primăriei?

– Da, avem lemne de foc pentru toată iarna, sunt aprovizionate toate, aici chiar stăm foarte bine.

– Drumuri, ulițe din Beliș ați reușit să mai asfaltați?

– Nu, din satul Beliș, nu, n-am reușit anul acesta să mai asfaltăm nimic. Drumurile din satul Beliș care nu au fost asfaltate au fost, însă, pietruite.

– La Râșca există stație de benzină, la Mărișel există stație de benzină, dar comuna cea mai tranzitată, Beliș, nu are. Nu și-a exprimat nimeni intenția de a înființa și aici o astfel de stație? N-ați avut nici o solicitare în acest sens?

– Din păcate, încă nu. În ce ne privește, suntem deschiși la orice colaborare pentru tot ce înseamnă dezvoltarea de servicii în comună. În orice domeniu!

– Ce v-ați propus să faceți și, din varii motive, n-ați putut face în 2021?

– Mi-am dorit să încep lucrările la dispensar anul acesta, fiind licitația terminată. Mi-am dorit să finalizez drumul de la Dealu Botii și n-am putut din cauza fondurilor, care o perioadă au fost blocate și nu știam dacă vom mai primi sau nu.

– Câte cabane și case de vacanță există în prezent pe teritoriul comunei Beliș?

– În jur de 500 – 550.

– Și pensiuni?

– În jur de 70 – 80 de pensiuni acreditate.

– Unde sunt cele mai multe?

– În satul Beliș.

– Cam câți turiști frecventează Belișul, săptămânal?

– Foarte mulți. Mulți rămân aici la sfârși de săptămână, alții doar tranzitează comuna. Nu vă pot spune o cifră exactă, vă pot spune doar că sunt mulți, ceea ce, până la urmă, este spre binele și în folosul comunei.

– Ați avut probleme cu cei care au case de vacanță în comună, în sensul de a nu-și plăti taxele de salubritate sau de a nu-și onora alte obligații?

– Am avut câteva probleme legat de salubritate, dar până la urmă au înțeles că mașina de salubritate în Beliș vine doar o dată pe săptămână și nu am cum să vin eu, duminica, după ce pleacă ei de la cabană, să le scot eu tomberonul și să le duc gunoiul. Mașina de salubritate vine marțea, nu e problema mea dacă cineva le scoate sau nu le scoate tomberonul din curte, marțea e singura zi în care se face colectarea gunoiului menajer, la Beliș. Au fost discuții, dar se pare că până la urmă au înțeles.

– Într-o comună vecină primarul spunea că „străinașii” sunt deranjați de faptul că sătenii își scot vitele dimineața, la pășunat și fac gălăgie, ori că vitele umblă pe drum.

– Probleme de genul ăsta avem și în satul Beliș. Va trebui, oarecum, să lămurim și acest aspect, atât cu ei, cât și cu localnicii, pentru că nu e corect să vină cineva din afara satului și să impună regulile în sat. Adică, omul aici a crescut, are un animal, e ceva normal ca animalul acela să meargă pe drum.

– Ce e cel mai greu în munca unui primar cu oamenii?

– N-aș putea zice că este greu. Oamenilor trebuie să le explici pe înțelesul lor cum funcționează anumite lucruri, pentru că, neștiind, adesea vin și zic: de ce nu se poate face cutare sau cutare lucru? Dacă stai să discuți cu omul și-i explici de ce se poate sau nu se poate face un lucru sau altul, omul acela înțelege. Nu pot să zic că ceva este greu. Trebuie multă comunicare. Și, desigur, colaborare.

– Care este în prezent relația dvs cu autoritățile județene și centrale?

– Este o relație de colaborare bună, nu sunt probleme în acest sens.

– Prima urgență pe 2022?

Prima și cea mai mare urgență ar fi ca locuitorii din Beliș și din Bălcești să nu mai sufere din lipsa apei și canalizării. Implementarea proiectelor de apă și canalizare, aceasta ar fi marea urgență. Desigur, dacă aceste proiecte vor fi aprobate spre finanțare.

– Un gând de An Nou pentru locuitorii comunei…?

– Le urez La mulți ani, cu multă sănătate! Și să le dea Dumnezeu tot ceea ce-și doresc pentru ei și pentru familiile lor.

În ce mă privește, îi asigur de tot sprijinul și disponibilitatea mea în a rezolva problemele comunei.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut