UBB: 35 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții pentru dezvoltarea campusului universitar

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va beneficia de o investiție de 35 milioane euro pentru campusul universitar, realizată printr-un credit pentru dezvoltare pe 25 de ani acordat de Banca Europeană de Investiții (BEI), printr-un acord încheiat la finalul săptămânii trecute.

Finanțarea reprezintă cea mai mare investiție a BEI în învățământul superior din România și printre primele credite pentru dezvoltare acordate unei universități din țară cu sprijinul Fondului European pentru Investiții Strategice. Pe parcursul acestui proces, UBB primește consultanță tehnică și financiară de la European Investment Advisory Hub al BEI și al Comisiei Europene.

Conform celor anunțate, joi, de reprezentanții universității, investiția va viza transformarea unităților academice și a celor dedicate studenților primei universități românești (conform metarankingurilor asupra clasamentelor internaționale), aproximativ 49.000 de studenți și 4.000 de angajați urmând să beneficieze de unități academice mai performante. De asemeni, proiectul va investi în eficiența energetică pentru reducerea facturilor la energie și reducerea emisiilor de carbon.

Noua finanțare de 35 milioane euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) arată încrederea Uniunii Europene (UE) în UBB și va contribui la punctele noastre forte, de aceasta beneficiind comunitatea academică prezentă, viitoarele generații de studenți și societatea în sens larg. Acest demers face parte din probabil cel mai complex program de dezvoltare din istoria UBB, necesar atât pentru nevoile comunității academice, cât și pentru a crește influența UBB la nivel mondial (într-o lume tot mai competitivă). Dincolo de impactul general, mai specific, dezvoltarea Platformei InfoBioNano4Health va sprijini dezvoltarea specializărilor inteligente, fundamentale pentru avantajul competitiv al orașului Cluj-Napoca, al Transilvaniei, al României și chiar al Europei, la nivel internațional” – a declarat rectorul UBB, prof. dr. Daniel David, cu ocazia semnării acordului de finanțare.

Potrivit celor declarate de vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, Banca Europeană pentru Investiții promite să asigure educație de talie mondială și unități de cercetare care pot contribui la economia cunoașterii europene. Restructurarea campusului Universității Babeș-Bolyai va dezvolta procesul de formare a studenților și va înlesni procesul de cercetare/ inovare în România și în Europa” – a declarat acesta, conform unui comunicat al UBB, remis ziarului Făclia.

De asemeni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a exprimat convingerea că investiția în universități poate contribui la dezvoltarea economiei României și la implementarea sistemelor de tranziție digital și de protecție a mediului, iar „Banca Europeană de Investiții este un partener cheie al sectorului de învățământ superior din România și sprijinul acordat celei mai mari universități din țară este o parte importantă în procesul de educare a României”.

Conform celor anunțate de UBB, noua investiție va dezvolta procesul de cercetare și inovare în cadrul disciplinelor STEM, mai cu seamă a Platformei UBB InfoBioNano4Health, având ca și componentă transversală științele umaniste și pe cele sociale (STEAM). De asemeni, va dezvolta și extinde facilitățile/ facultățile de știința mediului și inginerie, precum și de matematică și informatică, va mări spațiile de predare și unitățile academice și va clădi edificii în campus.

Anul trecut, Grupul BEI a acordat 907 milioane de euro pentru noi investiții în România. De-a lungul ultimilor 31 de ani, a investit peste 18 miliarde de ero în sectorul public și în cel privat din țara noastră.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut