U Cluj a pus umărul la restructurarea din temelii a campionatului național de rugby

Rugbyștii clujeni au decis să se retragă din Super Liga Națională de Rugby, invocând precaritatea sistemului competițional actual, mai ales în ceea ce privește diferența uriașă existentă între bugetelor echipelor.

”Noi eram a cincea echipă, dar din motive financiare și de lot am optat să ne retragem din Superligă. Este imposibil să te lupți cu un buget de 200-250 de mii de euro, cu bugete de un milion de euro. Restul echipelor beneficiează de bugete de cel puțin 2-3 ori mai mari decât al nostru, iar în plan sportiv, mă refer la meciuri, ne e foarte greu să ne luptăm doar cu super puteri din rugby-ul românesc. (…) Ideea retragerii a fost deci în sensul în care dorim să simțim chiar că facem parte, nu doar să fim numeric acolo”, declara joi, într-un interviu pentru Făclia, Csaba Gal, președintele secției de rubgy a clubului Universitatea Cluj, după retragerea echipei din Super Liga de Rugby a României.

Iată că decizia clubului clujean a forțat Federația Română de Rugby să ia măsuri pentru reorganizarea din temelii a acestui sport în România, iar acestea n-au întârziat să apară.

Joi seara, Federaţia Română de Rugby a anunțat că va lansa un nou format competiţional intern, începând cu sezonul 2022, iar competiţia va purta denumirea de Liga Naţională de Rugby şi va cuprinde 15 echipe de seniori.

„Planul Federaţiei Române de Rugby este acela de a ridica permanent nivelul echipelor din eşalonul secund de seniori pentru o competitivitate crescută a primei ligi. De aceea, am propus crearea unei Ligi Naţionale de Rugby prin comasarea celor două competiţii. Având în vedere diferenţele de nivel dintre cele două competiţii actuale se vizează un plan pe trei ani pentru reducerea decalajelor sportive şi financiare dintre echipele care provin din DNS şi cele din SuperLiga. S-au propus către echipe trei variante prin care impactul financiar şi sportiv să fie cât mai uşor de suportat de către echipele care provin din eşalonul al doilea. Cluburile au votat varianta cea mai bună.

De azi începem un nou proiect pentru echipele de seniori şi cred că vom reuşi să îl ducem cel puţin la nivelul Super Ligii. Cred că am plecat acum 10 ani din acelaşi punct iar nivelul a crescut. Vom face la fel şi de această dată, beneficiind de experienţa acumulată, dar şi de valoarea primelor echipe de seniori care au misiunea de a ridica, împreună cu federaţia, nivelul rugby-ului intern. Doresc să le mulţumesc tuturor echipelor pentru deschiderea arătată şi pentru faptul că încep acest nou proiect, benefic pentru întreg rugby-ul românesc”, a declarat preşedintele FRR, Alin Petrache.

Cele 15 echipe au fost împărţite pe două grupe regionale:

Grupa 1 – CSM Ştiinţa Baia Mare, SCM-USAMVB Timişoara, CSU Cluj, CS Ştiinţa Petroşani, RC Gura Humorului, CSM Suceava, CSU Arad, CSU Alba Iulia

Grupa 2 – CSA Steaua, CS Dinamo, CS Năvodari, RC Bârlad, CSM Galaţi, RC Griviţa, CS Poli Iaşi.

În fiecare grupă se va juca fiecare cu fiecare, un singur meci, 7 respectiv 6 partide de echipă. Primele două clasate se califică în play-off, restul echipelor vor lua parte la play-out. În play-off, cele patru echipe vor juca tur – retur, şase partide de fiecare, iar apoi vor avea loc semifinale (1-4, 2-3) şi finale. În play-out, cele 11 echipe vor juca fiecare cu fiecare, un singur meci, ceea ce rezultă zece partide pentru fiecare formaţie.

Gal Csaba: ”Este un pas înainte”

”Dorința noastră nu a fost să excludem pe nimeni, ci pur și simplu să participăm la o competiție în care să ne putem prezenta onorabil. Am contribuit și noi la acest pas înainte pentru rugby-ul românesc aflat acum într-un moment greu. Prin competiția nouă care s-a creat acum și echipele mai mici vor fi automat scoase din zona de confort, și vor trebui să regândească absolut tot astfel încât să le crească nivelul.

Referitor strict la sistemul competițional, poate că ne-am fi dorit să intre în play-off mai multe echipe, dar și așa avem o șansă bună să ajungem acolo dacă reușim să învingem una din echipele care au fost în Super Ligă. Avem un lot care ne permite să sperăm la o surpriză în acest sens”, ne-a declarat Gal Csaba, președintele echipei de rugby ”U” Cluj.

De asemenea, în ședința Federaţiei Române de Rugby s-a aprobat ca disputarea Cupei României, ediţia 2022, să se facă în funcţie de programul competiţional intern şi internaţional. Toate aspectele organizatorice vor fi stabilite în Manualul Competiţiei care va fi aprobat de Biroul Federal săptămâna viitoare.

În privinţa competiţiilor de rugby 7, s-a hotărât ca la turnee să participe echipele înscrise în Liga Naţională de Rugby sau cele care au înscrise în competiţiile naţionale cel puţin două echipe de juniori.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut