U” Cluj se reuneşte pe 12 iunie, iar CFR o zi mai tîrziu

• Ambele vor efectua cantonamente în Austria şi vor disputa mai multe partide amicale, iar printre adversarele „Şepcilor Roşii” se vor afla Viktoria Plzen din Cehia, Karpaty Lvov din Ucraina, Neftci Baku din Azerbaidjan sau Gaziantepspor din Turcia, în vreme ce feroviarii vor da piept cu Dundee United din Scoţia, SV Ried din Austria şi Apoel Nicosia din Cipru •• La capitolul achiziţii, CFR Cluj s-a mişcat mai bine pe piaţa transferurilor decît rivala locală, care n-a mai fost la fel de activă din acest punct de vedere ca şi în iarnă, cînd a rupt gura tîrgului •

Vacanţa a luat sfîrşit pentru unele echipe din Liga 1. FCM Tg. Mureş, Astra Ploieşti şi campioana Oţelul Galaţi au fost cele mai grăbite. Primele două s-au reunit pe 9 iunie, iar gălăţenii pe 10. Urmează Universitatea Cluj, al cărei lot se reuneşte duminică, 12 iunie. Luni, 13 iunie, se reunesc alte patru Rapid Bucureşti, Dinamo Bucureşti, Gaz Metan Mediaş şi CFR Cluj. Deşi încă nu ştie dacă va rămîne în Liga 1, FC Timişoara a anunţat că primul antrenament al echipei de după vacanţă va avea loc marţi, 14 iunie. Bănăţenii chiar şi-au făcut şi programul de pregătire, care cuprinde două cantonamente, ambele în străinătate, la Debrecen (Ungaria) şi Klagenfurt (Austria). În fine, jucătorii echipelor FC Vaslui şi FC Braşov se mai pot bucura de vacanţă pînă pe 19, respectiv 20 iunie. O mare parte a echipelor au ales să efectueze unul din cele două cantonamente în ţară. E cazul grupărilor Oţelul Galaţi, FC Vaslui, Astra Ploieşti, FC Braşov (care vor efectua unul din cantonamente la Poiana Braşov), Gaz Metan Mediaş (Sovata), Pandurii Tg. Jiu (Sibiu), Ceahlăul Pt. Neamţ (Tg. Neamţ), Concordia Chiajna (Predeal) şi Petrolul Ploieşti (Predeal). Pentru cel de-al doilea stagiu de pregătire, au fost alese destinaţii precum Austria, Franţa, Olanda, Ungaria, Portugalia şi chiar Estonia. Giuleştenii se vor cantona la Tallin, în perioada 2-8 iulie. Dealtfel, Rapidul va avea parte şi de cei mai tari adversari în amicale, urmînd să joace cu Şahtior Doneţk, Austria Viena, Maccabi Haifa, Genk şi Wisla Cracovia. La acest capitol stă…bine şi campioana Oţelul Galaţi, care a perfectat meciuri cu Anderlecht Bruxelles, Trabzonspor sau FC Utrecht, echipa lui Mihăiţă Neşu. Şi Steaua şi-a rezervat un amical tare de tot, cu Ajax Amsterdam, care ar urma să se joace pe 13 iulie, în Austria. Pe lista “militarilor” se mai află încă două echipe grele din fotbalul european, Eintracht Frankfurt şi Dnepr Dnipropetrovsk. Apropos de Steaua, să mai scriem că aceasta a ajuns la un acord cu antrenorul israelian Ronny Levy, care a mai activat în România, la Unirea Urziceni. Levy a pregătit ultima oară pe Beitar Ierusalim.

Băjenaru şi Achim, ultimele două achiziţii ale Universităţii Cluj
În ceea ce priveşte echipele clujene din Liga 1, cu voia dumneavoastră începem cu Universitatea, care se reuneşte duminică, 12 iunie, sub bagheta aceluiaşi antrenor, Ionuţ Badea, care a fost ofertat în această pauză de Steaua Bucureşti, dar tehnicianul şi-a manifestat dorinţa de a rămîne alături de studenţi. „Şepcile Roşii” vor efectua două cantonamente, ambele în Austria, în perioada 21 iunie – 7 iulie. La această oră se cunosc numele a patru dintre adversarele clujenilor din partidele amicale, în speţă Viktoria Plzen din Cehia (28 iunie), Karpaty Lvov din Ucraina (1 iulie), Neftci Baku din Azerbaidjan (4 iulie) şi Gaziantepspor din Turcia (7 iulie). La capitolul plecări, Universitatea a renunţat la serviciile jucătorilor Dănuţ Munteanu, Nicola Ascoli, Delgado (cărora li s-au reziliat contractele) şi Vasile Lemnaru (cedat definitiv la Pandurii Tg. Jiu contra sumei de 100.000 de euro). Trebuie ramarcat faptul că Universitatea nu a fost la fel de activă pe piaţa transferurilor ca şi în iarnă. Dar s-a întărit cu Liviu Băjenaru şi Sebastian Achim, care ultima oară au îmbrăcat tricoul Gloriei Bistriţa. Achim are 24 de ani şi evoluează ca fundaş, dar poate juca la fel de bine şi în linia mediană. Potrivit site-ului www.ucluj.ro, Achim a bifat în sezonul recent încheiat 14 partide pentru Gloria Bistriţa, fiind integralist în toate. Băjenaru are 27 de ani a fost şi el un jucător de bază în echipa lui Jean Pădureanu, evoluînd în 20 de partide. Vă reamintim că la „U” a ajuns în această vară şi Eduard Nicola de la retrogradata Victoria Brăneşti. Lista de cumpărături a studenţilor nu se opreşte aici dacă e să ne luăm după declaraţia finanţatorului Florian Walter de la finalul campionatului: „Transferăm maxim şase jucători în această vară” (www.ucluj.ro).

CFR schimbă macazul şi revine la sud-americani
După ce a mizat în ultimele două sezoane pe fotbalişti români, fosta campioană a României schimbă macazul şi vrea să facă performanţă cu jucători sud-americani, în special brazilieni. Prin aducerea tehnicianului Jorge Costa (fost mare jucător la FC Porto), portugheza (re)devine limba oficială în vestiarul feroviarilor. Spre deosebire de rivala locală Universitatea, CFR s-a mişcat mai bine pe piaţa transferurilor şi a obţinut deja semnăturile lui Weldon (Benfica Lisabona), Camora (Naval), Lionn (Vitoria Guimaraeş), Renan Garcia (Vitoria Guimaraeş), Ronny (Guangdong) şi Modou Sougou (Academica Coimbra). Ceferiştii mai vor să achiziţioneze jucători, lista în acest sens fiind destul de bogată şi cuprinde nume importante, cel mai sonor fiind al portarului Bogdan Lobonţ. În condiţiile în care s-au despărţi de Eduard Stăncioiu şi Amadio Remo, iar porughezul Nuno Claro se află şi el pe picior de plecare, feroviarii caută întăriri pentru postul de portar. În afară de Lobonţ, CFR a pus ochii şi pe portarii Timişoarei, Costel Pantilimon şi Taborda, dar şi pe proaspătul internaţional Silviu Lung junior. Un oarecare interes prezintă şi polonezul Pawel Kiezsek, rezervă la FC Porto. Acesta a mai jucat la Polonia Varşovia, Vitoria Setubal şi Sporting Braga. Fiind destul de scump, CFR încearcă să obţină doar împrumutul lui Kieszek. Jorge Costa a insistat pentru aducerea lui Felgueiras, dar CFR nu a ajuns la un acord cu Sporting Braga, clubul de care aparţine goal-kepper-ul. După cum ştiţi, clujenii s-au despărţit de mai mulţi jucători, normal dacă avem în vedere contraperformanţa echipei din sezonul precedent, locul 10. Concret, amintiţii Eduard Stăncioiu şi Amadio Remo, Emil Dică, Leonardo Veloso, Felice Piccolo, Cristi Bud şi Paul Batin au devenit istorie. În fine, CFR va efectua două cantonamente, ambele în Austria, primul la Abtenau (21 iunie – 3 iulie), iar cel de-al doilea la Kossen (7-16 iulie). Ceferiştii vor participa şi la un turneu amical, cu participarea echipelor Apoel Nicosia din Cipru, SV Ried din Austria şi Dundee United din Scoţia.

Pagină realizată de Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie