Turda se modernizează în ritm accelerat – bilanțul anului 2021 (I)

Administrația de la Turda a rămas, încă de la începutul activității, axată pe dezvoltare, pe facilitarea accesului la serviciile publice, pe asigurarea unui sistem de învățământ modern în clădiri reabilitate și modernizate conform ultimelor norme și nu numai.

În ceea ce privește infrastructura rutieră, anul trecut s-au finalizat încă 33 de lucrări de modernizare. Tot mai multe străzi au prins contur și s-a reușit diminuarea disconfortului generat de șantierele în lucru. În total, în perioada 2016 – 2021, peste 100 de străzi sau zone/curți interioare au fost rehabilitate și modernizate.

Întreaga strategie de asfaltare a străzilor a fost corelată cu lucrările de modernizare ale sistemului de apă și canalizare gestionat de Compania de Apă Aries SA. Astfel, pe lângă infrastructura rutieră modernă de care se bucură cele peste 100 de străzi finalizate, locuitorii străzilor beneficiază și de rețele de apă și canalizare noi.

La acest moment sunt încă 13 șantiere deschise, multe dintre ele fiind cu lucrările într-o etapă avansată.

Finalul anului 2021 a însemnat și reluarea circulației pe podul de peste Arieș, situat pe DN1 (E81) km 444+840. După multiplele demersuri întreprinse şi susținute încă din 2016, în luna decembrie 2021 au fost finalizate lucrările de reabilitare a podului. Prin perseverență, implicare și solicitări la nivel de administrație publică centrală podul a fost reabilitat, costurile fiind suportate de catre CNAIR.

Dintre proiectele finalizate amintim câteva importante: Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Turda, Piața Republicii nr. 43 și str. Libertății nr. 2, bl. 53. Au fost realizate lucrări de îmbunătățire a izolației termice a anvelopei clădirii, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

În ce privește digitalizarea, a fost implementat proiectul „ADEPT – Administrație digitală eficientă pentru cetățenii din Turda”.

În data de 01 iulie, a fost lansat portalul de servicii online care oferă posibilitatea cetățenilor să acceseze online peste 14 servicii publice noi.

În cadrul aceluiași proiect au fost retrodigitalizate peste 2.000.000 de documente. Astfel, funcționarii au acces rapid la arhiva instituției reducând timpul de răspuns la solicitările cetățenilor.

Totodată, este în curs de implementare și proiectul “eTurda – Debirocratizare prin digitalizare în administrația publică”, care își propune reducerea birocrației prin soluții informatice destinate siguranței publice, asistenței sociale și SCIM.

Municipiul Turda a câștigat premiul 𝐄𝐱𝐜𝐞𝐥𝐞𝐧ță î𝐧 𝐃𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 / 𝐒𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐂𝐢𝐭𝐲, în cadrul Galei AMR pentru performanțe deosebite în procesul de reducere a birocrației prin implementarea de soluții software la nivelul instituției.

Mai multe secții din cadrul Spitalului Municipal au fost dotate cu aparatură de ultimă generație care îmbunătățesc actul medical prin diagnosticarea și tratarea pacienților în cele mai bune condiții.

De asemenea, au fost alocate fonduri pentru investiții în aparatură modernă și la secția de urgențe, blocul operator, secția de oftalmologie, cardiologie și medicină internă.

La capitolul infrastructură sportivă, dintre proiectele în implementare amintim o sală de sport competițională de nivel internațional – strada Stadionului. Ritmul de lucru de pe acest șantier este copleșitor, în luna noiembrie a acestui an au început deja lucrările la construcția interiorului. Prin realizarea acestui proiect spectaculos sportul turdean va putea fi practicat la cele mai înalte standarde, într-o sală competițională dotată corespunzător.

În domeniul infrastructurii sociale, în 2021 au avansat considerabil lucrările de construire a noului ansamblu de locuințe care va cuprinde 72 de apartamente sociale pe strada Negru Vodă. Valoarea totală a obiectivului este de 20.020.692,81 lei, proiectul fiind finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Totodată, în acest an, se continuă lucrările la blocul de locuințe pentru tineri de pe strada Zambilelor. Proiectul este finanțat de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), valoarea investiției fiind de 7.441.293 lei.

La capitolul infrastructură educațională, s-au continuat investițiile. Astfel, trei unități de învățământ beneficiază de lucrări de modernizare.

Totodată, municipalitatea de la Turda a intrat pe lista celor 138 de proiecte aprobate la finanțare pentru construirea unei creșe.

În ce privește infrastructura turistică, au început lucrările de modernizare finanțate prin POR: Restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica, Potaissa-Turda”. Castrul Roman va deveni un obiectiv turistic unic in zona, care se va alătura Salinei Turda și celorlalte obiective turistice și istorice importante ale orașului.

De asemenea, au început lucrările de decontaminare a sitului poluat de la Poșta Rât. Terenul de la Poșta Rât va deveni spațiu verde după ce solul va fi decontaminat în totalitate. Proiectul presupune lucrări foarte ample.

Solul decontaminat va fi acoperit cu un strat de pământ vegetal, înierbat, urmând ca apoi să fie plantați arbori.

De asemenea, prin proiectul cu finanțare europeană: “Reabilitarea, modernizarea și dotarea Teatrului Aureliu Manea”, instituția culturală va fi modernizată complet, atât în interior cât și la exterior. După finalizarea lucrărilor, cultura urbană, procesul de creație, dar și infrastructura culturală vor cunoaște noi valențe care vor duce la dezvoltarea durabilă pentru generațiile de azi și de mâine.

De asemenea, Muzeul de Istorie Turda va avea o secție etnografică, proiectul este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional și are valoarea totală de 3.377.027,30 lei.

În data de 30 iunie 2021, proiectul “Reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii cinematografului cu 2 săli de spectacole – 500 locuri – situat în municipiul Turda, strada Tineretului, nr. 1, jud Cluj” a fost inclus pe lista sinteză a obiectivelor de investiții care urmează să fie finanțate de CNI, în cadrul subprogramului „Săli de cinema”.

De asemenea, în curs de implementare sunt și proiectele: “Restaurarea, consolidarea, modernizarea și punerea în valoare a clădirii Primăriei municipiului Turda – monument istoric având cod de clasificare CJ-II-m-B-007788 situată in municipiul Turda, Piața 1 Decembrie 1918 nr.28, județul Cluj”; Regenerarea zonei Obelisc Mihai Viteazu prin crearea unui nou parc public în municipiul Turda.

Pe lângă Sala Polivalentă, Turda a aplicat si se așteaptă beneficierea de încă 4 proiecte de investitii in baze sportive importante, proiecte incluse pe lista sinteză a obiectivelor de investiţii (din cadrul subprogramului “Complexuri sportive”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut