Trenul lui Moș Crăciun a staționat la Bucea

Glasul… roților de tren începe să se audă din ce în ce mai frumos și viguros pe măsură ce ne apropiem de creștineștile Sărbători de iarnă. Îndeobște copii, dar și vârstnicii, așteaptă cu nerăbdare și firească bucurie ca în fiecare gară să coboare un Moș Crăciun cu desăgile pline de daruri, de bucurii, dar și urări de bine cu care să petrecem frumoasele sărbători milenare și să pășim sănătoși și optimiști în noul an.

Un asemenea tren, în culori roșu corai, a poposit în stația feroviară Bucea a frumoasei localități de la porțile Transilvaniei, această vatră străbună ce se bucură de un pitoresc inconfundabil pe al ei areal geografic situat sub Piatra Craiului și înălțimile Măgurii, acest dichisit și ospitalier așezământ, care spune ,,Bun Venit’’ tuturor românilor și europenilor ce intră în județul nostru.

Micuța garnitură, pusă la dispoziția Moșului, pentru al treilea an, de către Societatea ,,Via Terra’’, administrată de dl. Iuliu Gaga , sprijinit și de conducerea clubului Rotari – Oradea, a adus la Bucea aproximativ 100 de copii și adulți pentru a vizita localitatea de pe Criș, principalele ei instituții, dar și pentru a oferi daruri copiilor din această localitate componentă a comunei Negreni.

Preotul Mircea Dejeu, care a fost și este mentorul și organizatorul numeroaselor activități sociale, culturale, artistice și caritabile de la Bucea, a întâmpinat oaspeții bihoreni, pe care, întocmai ca o pricepută călăuză, i-a dus și poftit în noua și impunătoarea Biserică din centrul civic al localității, unde a vorbit despre principalele borne istorice ce personifică localitatea, fără a neglija să rostească un prinos de binecuvântare a frumoasei acțiuni.

Întregul alai, în costumația tradițională ce personifică tradiția celor două zone etnografice, a urcat, apoi, la Bisericuța din lemn acoperită cu șindrilă, o adevărată bijuterie arhitecturală construită în 1791, un monument istoric despre a cărei importanță a glăsuit tot preotul Mircea Dejeu.

Din lăcașurile de rugăciune, bihorenii și bucenii au poposit la Muzeul satului unde sunt expuse valori moștenite din vremuri de demult ce vorbesc de cultură, tradiții, unelte de muncă, mobilier rustic, caierul de lână și cânepă, războiul de țesut, ținuta vremurilor și multe alte acareturi.

Ultima ,, haltă’’ a fost sala de spectacole a Casei de cultură, unde a fost prezentat un frumos spectacol de colinde, la care și-au adus contribuția un grup de colindători din Șuști – Vașcău conduși de preotul Călin Pădurean. Au urcat apoi pe scenă elevii Școlii din Bucea, coordonați de învățătoarea Angelica Pașcalău, pentru a continua concertul de colinde, iar Corul bărbătesc ,,Craii Măgurii’’ a încheiat acest spectacol dedicat apropiatelor sărbători de iarnă.

De remarcat este și faptul că tot acest program a fost prezentat de preotul paroh al localității, iar sala arhiplină a aplaudat apariția Moșului, însoțit de cei doi Spiriduși, care au oferit daruri tuturor copiilor localității Bucea.

Mamele și gospodinele satului au organizat o adevărată expoziție cu zeci de sortimente de prăjituri, gogoși, clătite și plăcinte, care au fost oferite cu generozitate copiilor și tuturor participanților la acest eveniment ce marchează bunele relații ale societăților bihorene cu comunitatea Bucea și al ei preot.

Tot de acolo au sosit oftalmologi care au efectuat consultații de specialitate și au oferit 180 de ochelari pentru citit și văzut la distanță. Au donat geci noi, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii și persoanele nevoiașe, cărucioare medicale și alte materiale. De la Bihor au venit chiar și donatori de sânge în acțiunile de recoltare inițiate de mai multe ori de preotul Mircea Dejeu, care mai mulți ani a deținut și portofoliul de președinte al Societății Județene de Cruce Roșie.

Cunoscutul cor bărbătesc ,,Craii Măgurii’’ a scos pe piață al treilea CD, au participat la numeroase manifestări ale acestui gen artistic organizate în țară, de unde nu au venit cu mâna goală, ci cu mai multe premii, iar acum, tot sub bagheta preotului Dejeu, au pregătit un bogat concert de colinde pe care îl vor prezenta, în periuoada următoare, în mai multe locații și la diverrse posturi de televiziune.

Dumitru VATAU

Foto: Diana Ilea

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut