Trei decenii de la înființarea Editurii Casa Cărții de Știință

Casa Cărții de Știință, editura clujeană ceea mai bine cotată la nivel CNCSIS pentru domeniile umaniste, a împlinit în aceste zile 30 de ani de la înființare.

În acest context, la sfârșitul săptămânii trecute, la sediul Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România a avut loc evenimentul de lansare a proiectului aniversar „Universul cărţii. De ieri pe mâine”, la care au luat parte redactorii editurii, autori care și-au publicat aici operele, coloboratori dar și cititori.

În cele trei decenii de activitate, editura a publicat peste 6.500 de titluri de mare anvergură pentru știință și cultură, atât la nivel local cât și național.

Președintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Irina Petraș a ținut să-i ureze viață lungă editurii clujeni, subliniind că în prezent pentru a face lucruri bune în domeniu culturii trebuie să te lupți cu societatea. „Societatea care desființează sute de biblioteci, închide librării, scumpește tot ce înseamnă hârtie și cerneluri, care nu mai face nimic în folosul editurii și cărții și ne lasă pe toți să ne zbatem să facem totul în pofida. Tare bine ar fi ca acest în pofida să fie mai rar și să trăim într-o societate care să recunoască faptul că nu se poate fără cultură”, a spus Irina Petraș.

Directorul Editurii Casa Cărții de Știință, Mircea Trifu a arătat că pe parcursul 30 de ani de activitate prioritatea a fost relația cu autorii pentru a le îndeplini dorințele. Nici nu visam la această performanţă având în vedere complexitatea muncii într-unul dintre cele mai ridicate medii posibile din punct de vedere intelectual. Iniţial, nu am fost conştient de aceasta, dar am fost preocupat mereu să putem oferi autorilor ceea ce ei aşteaptă publicând o carte la Casa Cărţii de Ştiinţă. Această performanță se bazează pe echipa noastră redacțională și pe autorii noștri. Am strâns de-a lungul timpului mare parte din ce are Clujul mai de preţ în ştiinţa şi cultura umanistă. Rămân şi azi fascinat de spiritul autorilor noştri, fiind bucuros părtaş la acesta. Am înţeles că relaţia cu autorii este esenţială pentru o editură cu pretenţii. Concluzia după atâția ani de muncă este că la o editură cu pretenții trebuie să existe o simbioză între autori și redacție”, a spus Mircea Trifu.

El a precizat că toate colecţiile editurii sunt rezultatul firesc al contactului cu numeroasele departamente ale UBB sau ale altor universităţi clujene şi din ţară. „Datorită acestor colaborări am devenit, de cel puţin 10 ani, editura clujeană cea mai bine cotată CNCSIS pentru domeniile umaniste”, a menționat Mircea Trifu, adugând că fără carte nu se poate realiza o lume mai bună.

Volumele publicate de Casa Cărții de Știință în domeniul filologiei sunt structurate în colecțiile: belgica.ro; Gramatica; Hypothesis; Romanul francez actual; Traducem lumea; la feminin; Nordica; Biblioteca indiană, Biblioteca polonă; Literatura Europeană Contenmporană; Africa.

Cărțile de istorie au fost publicate în colecțiile Biblioteca valorilor Transilvane, Istorie Modernă și Contemporană, Locuri Transilvane și Evocări istorice. Colecțiile din domeniul științific sunt: Cartea medicală; Știință și tehnică; Geografie, Metodică și Didactică, Economie.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut