„Transportul verde” se dezvoltă în satele clujene cu bani din PNRR

Ministerul Dezvoltării a semnat contracte cu mai multe comune clujene pentru dezvoltarea infrastructurii pentru transportul verde pe componenta aferentă a PNRR.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență se poate finanța construirea a 3.000 de kilometric de piste sau trasee de biciclete în toată țara.

În județul Cluj prin componenta C10 – Fondul Local din PNRR, Ministerul Dezvoltării a semnat până acum contracte cu șapte autorități locale, pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete.

Una dintre comunele clujene care a primit deja undă verde de la Ministerul Dezvoltării pentru realizarea unei piste de biciclete este Geaca.

Investiția prevăzută se ridică la 1,9 milioane de lei iar pista va porni din proximitatea drumului județean DJ109 C, partea dreapta în sensul de mers Geaca – Sucutard în vecinătatea Bisericii Ortodoxe din localitatea Geaca. Terenul necesar realizării lucrărilor de construcții aparține Consiliului Județean Cluj.

Și la Sic urmează să fie construită o piste de biciclete, valoarea investiției fiind de 1,089 milioane de lei.

Un alt contract de finanțare pentru realizarea unui astfel de obiectiv a fost semnat deja cu comuna Mica. Pista va avea 4,8 kilometri iar investiția se ridică la 2,194 milioane de lei.

Pista de biciclete va avea lungimea de 4,8 km, lățimea de minim doi metri și va fi organizată în dublu sens, respectiv două piste cu lățimea de un metru, câte una pentru fiecare sens de circulație. Aceasta va începe din localitatea Mănăstirea, la limita administrativă a municipiului Dej, și se va încheia la intrarea în satul Nireș din comuna Mica.

Și comuna Unguraș va beneficia de o astfel de investiție. Contractul semnat deja este de 1,464 milioane de lei, pista urmând să aibă 2 kilometri. Pista va începe din localitatea Nireș, la limita administrativă cu UAT Mica, și va continua până în localitatea Unguraș. Pista se va amplasa în lungul drumului județean DJ 161D, în exteriorul șanțurilor existente.

Ministerul Dezvoltării a mai semnat deja un contract de 1,756 milioane de lei cu comuna Baciu pentru construirea unei piste de biciclete în zona Poiana Sântioana și Dealul Viilor.

Contractul semnat cu comuna Apahida prevede o investiție de 1,649 milioane de lei pentru pistă de biciclete.

Tot prin componenta C10 – Fondul Local din PNRR, ministrul Dezvoltării a semnat și cu comuna Călățele un contract de 1,902.506 lei pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – pistă pentru biciclete.

Proiectul vizează amenajarea unei piste de biciclete pe traseul de 15 kilometri al fostei căi ferate, care pornește de la Huedin și ajunge la Călățele. Până acum s-a reușit realizarea tronsonului de pe raza localității Sâncraiu și a celui de pe raza orașului Huedin. Practic este vorba de o pistă de 7,03 km cu o lățime  de minim 2,00 m organizată în dublu sens, respectiv 2 piste cu lățimea de 1,0 m, câte una pentru fiecare sens de circulație. Până acum, Comuna Călățele încă nu a început lucrările la tronsonul de aproape 8 kilometri. Se pare că proiectul va fi finalizat cu fonduri din PNRR, în acest sens fiind alocați 2.153.405 lei.

Tot în urmă cu câteva zile, Ministerul Dezvoltării a anunțat că a semnat cu municipiul Gherla un contract de 1,552 milioane de lei pentru reabilitarea și creșterea eficienței energetice a unor clădiri rezidențiale multifamiliale.

De asemenea, două comune clujene vor beneficia de fonduri prin programul Anghel Saligny pentru investiții în canalizare. Conform contractului semnat, comuna

Ministerul Dezvoltării, prin programul „Anghel Saligny”: peste 383 milioane lei pentru investiții în drumuri, poduri, apă și canalizare Frata va primi finanțare de 18.187.392,07 lei pentru a amenaja rețea de canalizare și stație de epurare la Soporu de Câmpie. În comuna Câțcău sunt prevăzuți 3.810.913,38 lei pentru extinderea canalizării.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut